Vi leker journalister S3

TORA LARSSON & PAULINA SÖRLIN

Avsnitt 1

Snippmålet och våffelstugan

Välkomna till en ny säsong av podden. Vi river av senaste veckans nyheter med Snippmålet, Norska statens brott mot mänskliga rättigheter och våffelstugan som är finansierad av skolpengen. Vi är upprörda! Vi skojar! Vi diskuterar! Varför går en seriebarnvåldtäktsman fri? Hur tänker Greta Thunberg? Och vad är en våffelstuga? Häng med 😉
Avsnitt 2

Ring soc!

I säsongens tredje avsnitt pratar Tora och Paulina med Maria Grudemo El Hayek och Viktor Johansson som precis släppt boken ”Ring soc!” som handlar om utanförskap, hemlöshet och livets små och stora frågor och beslut. Handlingen i boken ifrågasätter det vanliga ”Svensson-livet” och hur myndigheter och sociala regler fungerar i vårt samhälle. Vilka blir vi som människor utan våra personnummer? Och hur gör man om man vill leva utanför vad som ses som ”normalt” i Sverige?
Avsnitt 3

Lisa Röstlund & Skogslandet

I dagens lite ovanliga avsnitt intervjuar Paulina journalisten och författaren Lisa Röstlund i Stockholm. Här får vi höra om hennes arbete med boken ”Skogslandet” och granskningen av skogsindustrin. Detta är ett djupt och ingående samtal om det journalistiska yrket och livets allra största frågor. Lisas bok finns att köpa på nätet och i butik!
Shoutout till Gunnars studio & till Petter som agerade ljudtekniker under inspelningen av avsnittet. Stort tack till Lisa för deltagandet i vår podd!
Avsnitt 4

Ali Esbati – tio år efter Utøya

Den 22 juli 2011 var Ali Esbati på Utøya när den högerextremistiske norrmannen A.B.B. utförde en terrorattack som kom att döda 69 personer. Det var även samma gärningsman som lagt en bomb i regeringskvarteren i Oslo, där åtta personer omkom.
Tio år efter Utøya skrev vänsterpartisten Ali Esbati boken ”Man kan fly en galning men inte gömma sig för ett samhälle” om sina upplevelser och om hur han såg narrativet utvecklas under och efter terrorattentater. Vi får höra hur detta kom att påverka medierna och samhällsdebatten och följa med i hans tankegångar om vilka slutsatser man kan dra om skildringar och skillnader som görs i rapporteringen av sådana här extrema händelser.