Bon Appétit

Är du fattig student och vill äta god mat? Hör här! Ida och Anna diskuterar allt från förrätt till efterrätt, samtidigt som du som lyssnare får inspiration till matlådor, tips på restauranger och mycket annat smått och gott.
IDA & ANNA
Avsnitt 1

Smakprov

 
Bonjour! I podden första avsnitt får ni lära känna Anna och Ida. De delar med sig av materfarenheter och ger ett smakprov på vad kommande avsnitt kommer att erbjuda.
Avsnitt 2

Rosmarinälskare & veganska mejerier

 
I veckans avsnitt pratar vi om hur man överlever fram till CSN. Vad äter man? Hur handlar man? Vi pratar om varför man inte ska följa recept, om stammisar på svinnhyllan och Anna kommer ut som rosmarinälskare. Vi delar tusen recept med rotfrukter, diskuterar goda grytor och hur man gör det där billiga gott. Tune in!
Avsnitt 3

Ida serverar kuksallad på burgare

 
Veckans avsnitt handlar om skillnaden mellan att få skolmat serverad och att fixa den själv på universitet. Ida berättar om hur hon åt soppa med kniv i grundskolan och Anna gnäller på degiga pannkakor. Det diskuteras också klimp med rumpa, medlemsskap i paprikaklubbar och kuksallad. Missa inte!
Avsnitt 4

1000 recept på gröt

 
I veckans avsnitt diskuterar vi frukost. Ida kan inte sluta prata om gröt och är beroende av jordnötssmör IGEN. Anna delar med sig av banantips och recept på goda röror. Kan man koka soppa på kimchi? Och är det verkligen okej att äta avokadomacka med banan?
Avsnitt 5

Konsten att baka sockerkaka på rester

 
I veckans avsnitt har Ida och Anna bjudit in podden första gäst för att prata bakning. Det kommer fram att Anna och experten Tilda tycker att det är lyxigare att köpa bakverk än att baka själv. Ida delar med sig av bakvärldens motsvarighet till pytt i panna, och det diskuteras huruvida det är okej att gröpa ur en kladdkaka från mitten. Missa inte!
Avsnitt 6

Prata inte med munnen

 
Veckans ämne är dejtmat. Vi kommer fram till att pasta inte är särskilt romantiskt, pratar mat från Kina och att sätta maten framför partnern. Anna dreglar inombords när hon tänker på palt och Ida söker sig till internets säkraste källa för dejthistorier.
Avsnitt 7

Laga sparsamt med sopor

 

Håll i er för i veckan släpps ett riktigt pangavsnitt. Att äta sopor, dumpstra och leva med matfobi är bara några av de saker som diskuteras när Klara gästar podden. Annas känslor för kimchi har även svängt och Ida har hittat en ny guilty pleasure.

Avsnitt 8

Keep it simple, yo!

 

Det är påsk och passande nog snackar vi utemat. Kanske är du i fjällen och ska äta utomhus? Kanske är du då sugen på Idas lasagne i tacobröd eller bulle i pizzadeg? Anna berättar hur du får korvbrödet att räcka längre och slår ett slag för smores utan kex och marshmallows. Glad påsk!

Avsnitt 9

Domedagen är här = vi har ASMR-premiär

 

Häng med på en middag hos Anna där det diskuteras högt som lågt inom snabbmat. I vilken hand håller man kniv och gaffel? Vilka är de bästa hamburgerkedjorna i Umeå? Och vad gömmer sig egentligen i Annas kylskåp? Alla dessa frågor och mycket mer får ni svar på om ni lyssnar på veckans avsnitt.

Avsnitt 10

Glass I ugn

 

Nu lägger vi budgeten åt sidan och snackar LYXMAT! Enligt Ida är allt som tillagas i ugn lyxigt medan Anna vill ha kött å pären med sås. Kan fiskben och potatisskal vara lyxigt? Och hur lyxar man till det utan att bli pank?

Avsnitt 11

Alkohol är gott ibland men Anna älskar det inte

 

Temat för veckans avsnitt är alkohol. Ida och Anna lyfter många viktiga tankar om grupptryck bland ungdomar och studenter. De försöker också reda ut hur man gör hembränt, och om det stämmer att alla som inte dricker innan de är myndiga blir alkoholister.

Avsnitt 12

Kränkta italienare

 

Arrivederci! Och välkomna till avsnittet där vi djupdyker i italiensk mat. Det blir pizza, pasta och allt däremellan. Anna föraktar mjuka pommes och Ida berättar om sitt mozzarella-trauma. Det blir också kaffebråk, samiska och palt med blåbärssylt. Vi hörs!

Avsnitt 13

Vi är tillbaka!

 

Ex antal månader senare sitter vi äntligen i studion igen och spelar in poddens rörigaste avsnitt hittills. Det blir tågluff, kål och sommarens mat. Smakar dyr olivolja bättre? Äter danskarna verkligen wienerbröd? Var går gränsen för vilken mat som går att rädda? Och så blir det bråk om Tyskland.

Avsnitt 14

Ollon är förbjuden frukt

 

Här kommer ett avsnitt om allt gratis och gott som skogen har att erbjuda. Det diskuteras recept för bär och svamp, var i Umeå du kan hitta kantareller och hur många år Annas farmor har legat i frysen. Ida varnar för faran att plocka ollon och Anna funderar på varför lagerblad aldrig blir blöta. Med andra ord är det ett skogstokigt avsnitt som du inte vill missa. In och lyssna!

Avsnitt 15

Boomervarning och mellanmål

 

Veckans avsnitt blir inte riktigt som planerat. Inspelningen försvinner men vi tar nya tag och pratar mellanmål. Ida frågar sig om zucchini är dödligt och Anna, aka boomer, hyllar husmanskosten. Dessutom snackar vi Stefan Levain, rå potatis och bananpannkakor.

Avsnitt 16

Vi bullar upp

 

I veckans avsnitt pratar vi Swedish fika och kanelbullar i mängder. Den fjärde oktober är det kanelbullens dag och vi ger tips på hur du får dina bullar saftiga och perfekta dagen till ära. Ida slår även ett slag för kladdkakans dag medan Anna fascineras av att stirra på deg.

Avsnitt 17

Höstmat på danska

 

Hösten är här och vi grottar ner oss i allt vi vill äta när det blir kallt och mörkt. Ida vill gärna äta korvgryta med sirap och Anna äter korvgryta utan sirap. Dessutom snackar vi kål, att skämmas över sin danska och varför Hemmets journal är en guldgruva.

Avsnitt 18

Våra unpopular opinions

 

I veckan listar vi våra unpopular opinions en gång för alla, och pratar över- men också underskattad mat. Det leder till diskussioner om flygande Jakob i tacobröd, att äta svart kaffe som snus och hamburgardressing på pasta. Ni måste lyssna!

Avsnitt 19

Starke man och dunderhonungen

 

I veckans podd gästar styrkelyftare Emil Johansson och vi pratar mat och träning. Hur äter egentligen en elitidrottare? Vi diskuterar pizza, vilka havregryn som är godast och hur man hittar balans i kosten. Missa inte!

Avsnitt 20

Huskurer och comfort food

 

Här kommer ett avsnitt om hur du överlever höstens alla sjukdomar. Vi delar bland annat med oss av huskurer på vitpeppar, salt och kolsyrat, även ramsor för att bota hicka kommer på tal och det pratas om vad som egentligen lindrar bäst mot halsont: varm eller kall dryck?

Avsnitt 21

Barndomens bästa mat

 

I veckan pratar vi om maten vi åt som barn. Det blir farmors munkar, tantgodis och Idas eviga kärlek till gröt. Hur bör man äta chokladfingrar? Och får man ha kokt ägg på pytt i panna? Dessutom har vi hittat ljudeffekterna på mixerbordet, så håll i er!

Avsnitt 22

Voldemort har Freddyfeeling

 

I veckan blir det ett extra långt avsnitt, men också extra speciellt. Vi ringer denna gång en av kockarna bakom Västerbottens nya landskapsmåltid. På grund av tekniska strul hörs emellanåt ett eko, men trots det borde ni inte missa ett avsnitt fullt av Freddyfeeling.

Avsnitt 23

På krigsstigen

 

Anna (och Ida) är på krigsstigen så vi passar på att prata krigsmat. Vad borde man ha hemma i krislådan och vad lagar vi på det? Ida tycker att kaffe absolut inte borde stå med på listan och drar in kannibalism i podden för första gången.

Avsnitt 24

Annas sista hjärtefråga – julbak

 

Julen nalkas och vi pratar godis och bakverk som livar upp känslan av första advent. Inte bara vad vi i Sverige gillar, utan även utomlands. Det leder till mycket skratt men också många frågetecken som behöver rätas ut. Vad är bäst: lusseballar eller lussetuttar? Bullar med eller utan russin? Kola eller knäck? Sist men inte minst, varför doppar Anna saker i coca-cola? In och lyssna för att få svar!

Avsnitt 25

God jul(mat)!

 

Julfrosseriet fortsätter och vi snackar JULMAT. Ida blir diagnostiserad av en hobbypsykolog och vi får lära oss allt om Annas trillingnöts-vanor. Hur många mandlar får man egentligen ha i tomtegröten? Är det okej att äta köttpannacotta? Dessutom blir det bråk om mjölk. God jul!

Avsnitt 26

Vi gör slut: ”det är inte ni – det är vi”

 

Tiden är inne för oss att gå skilda vägar. Tråkigt! Vi vet… Lyssna på vårt sista avsnitt så förklarar vi mer. Vi babblar även om våra allra sista hjärtefrågor: gubbiga Tyskland och Anna som nått bristningsgränsen. Vilken sås passar till schnitzel och är det socialt accepterat att ha en favvokorv?

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Astrid Einarsson
stationschef@umeastudentradio.se