USR testar – Unik ostprovning i Umeå
Vad får man om man blandar en delikatessbutik, en Coronakris och en nyexad student inom affärsutveckling och jordbruksekonomi? Jo, världens första(?) onlineostprovning!
mars 31, 2020

USR testar – Unik ostprovning i Umeå

Vad får man om man blandar en delikatessbutik, en Coronakris och en nyexad student inom affärsutveckling och jordbruksekonomi? Jo, världens första(?) onlineostprovning!

Publicerad: 2020-03-31

Innovatören och delägaren heter Christian Sjöland och har från sina år på Umeå Universitet både en master i Affärsutveckling och en kandidat i Ekonomi. Idag driver han, tillsammans med ett gäng andra matentusiaster, Gårdshem här i Umeå. Konceptet bygger på att sälja bra mat från Norrland. På Gårdshem hittar du kött, mejeriprodukter och massa annat gott och allt är lokalproducerat. Christian skrattar när han säger att det är ett gäng som säljer lokalproducerat men där ingen är från trakten, “importerade Norrlänningar som säljer lokala produkter”.

Inne i butiken berättade killen bakom disken att de sålt långt över förväntan vilket ledde till att de sju ostarna som följde med i påsen varierade lite grann beroende på när man köpte den.

– Vi köper bara ett hjul av varje ost och tyvärr tog vissa av ostarna slut, anstormningen för provningspåsen var långt större än vad vi hade trott. Vi har sålt 54 påsar vilket innebär att över hundra personer var med på provningen eller iallafall fick smaka på ostarna, säger Christian.

Som tur är lyckades de ersätta flera av de slutsålda ostarna med väldigt liknande produkter och undertecknad upplevde inte något problem alls. Påsarna kostar 350 kronor styck men bör kompletteras med någon typ av kex (vi tog tunnbrödskexen). Påsen innehåller tillräckligt med ost för två personer samt en burk morotsmarmelad.

Klockan 18:30 sitter vi redo i soffan med ostarna upplagda, sändningens soundcheck drar ut lite på tiden men i Youtube:s livekommentarer är stämningen väldigt god. Det samtalas om dryckesval, tillbehör och allt som hör ost till. En av de som köpt ostprovningspåsen är Joel Hörnqvist. Han har besökt en del vinprovningar förr men detta är hans första ostprovning. Han delar med sig av bilderna från sitt vardagsrum där Christian verkligen hamnat i fokus.

– Vi är supertaggade, säger Joel.

Efter pratstunden i chatten kommer Christian igång och ostprovningen börjar, han fullkomligt bubblar av småfakta kring varje ost och vi får bland annat lära oss om skillnaden mellan fjällko och vanliga kor, hur mögel kommer in i osten och att vi i Sverige har egen typ av getost som heter “Vit Capri” (som dessutom smakade himmelskt).

Christian sitter med sin dator vid änden på ett bord och med sig har han en mindre testgrupp bestående av tre kompisar. Inramningen med att han pratar med dem samtidigt och att de också får testa ostarna gör att man emellanåt glömmer bort den fysiska avskildheten. Det känns som att alla hundra ostprovare gemensamt befinner sig hemma vid deras bord och upplever provningen tillsammans. Undertecknad har varit på några ostprovningar tidigare och jag är grymt imponerad över kvaliteten och smakupplevelsen de Norrländska gårdsmejerierna bjuder på.

För vår del fick osten ersätta middagen och ledde till en tung matkoma. Favoritosten blev Åsbergets gårdsmejeri:s “Rocka fett”, en blåmögelost gjord på getmjölk. Studentradions reportrar hade en riktigt trevlig stund med Christian och hans vänner. Trots världspremiären framstod han som väldigt lugn och var en underhållande värd under kvällen. Nu planerar Christian för nästa provning:

– Nästa provning blir förhoppningsvis redan nästa vecka, då ska det bli lite mer struktur.

För den nyfikne kan man hålla sig uppdaterad om nästa provning via gårdshems Facebook-sida och om ost inte faller dig i smaken innehåller butiken i Sagagallerian en massa annat kul, väl värt ett besök.

Joel hade lagt upp ostarna fint på rad och var redo med kompletterande dryck.

© Umeå studentradio 2020

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Vilma Wikström
stationschef@umeastudentradio.se