USR intervjuar Organismen
Hip-hop veteranen Johan Hellqvist går under artistnamnet Organismen och har släppt musik i över 20 år. Nu kommer Uppsalabon till Umeå för en kvällsspelning på Facit den 30 september. Umeå Studentradio tog tillfället i akt och intervjuade honom om den kommande spelningen, nya albumet och allt däremellan. Hej Organismen! Hur står det till och hur […]
september 30, 2023

Hip-hop veteranen Johan Hellqvist går under artistnamnet Organismen och har släppt musik i över 20 år. Nu kommer Uppsalabon till Umeå för en kvällsspelning på Facit den 30 september. Umeå Studentradio tog tillfället i akt och intervjuade honom om den kommande spelningen, nya albumet och allt däremellan.

Hej Organismen! Hur står det till och hur skulle du kort beskriva dig och din musik för någon som kanske inte lyssnat på den?

– Jag mår alldeles förträffligt om jag ska vara helt ärlig. Jag tycker alltid det är svårt att liksom sätta ord på vad man själv håller på med. Oftast så uppfattar man ju sig själv helt annorlunda mot hur folk ser på en, men jag skulle säga att min musik är personlig och ganska inåtriktad.

Du jobbar just nu på en skiva tillsammans med producenten Logophobia. Berätta lite hur arbetet med skivan varit och om samarbetet mellan er?

– Jag skulle nog säg att det är väl det mest genomarbetade projektet jag någonsin gjort eller varit inblandad i. Jag vill nog inte säga för mycket om albumet för att inte förstöra upplevelsen, men jag kan säga så mycket som att jag och Logophobia har väldigt lätt för att göra musik tillsammans och förstår varandras skapande och kreativitet. Vilket liksom gör att även det som är jobbigt eller tidskrävande fortfarande är kul att hålla på med.

Hur känns det att spela i Umeå och var det länge sen du spelade i björkarnas stad?

– Det känns så klart svinkul att få komma upp till Umeå och spela igen, och i ärlighetens namn så minns jag faktiskt inte sist jag var där, så längesen är det.

Hur har turnén varit hittills?

– Turnén har verkligen varit helt sjukt kul! Jag förväntade mig att det skulle gå bra men kanske inte att alla skulle vara så snälla och säga så mycket snälla saker. Det är verkligen ett privilegium att få komma ut och träffa alla som varit med på den här långa resan.

Jag måste ta upp ett litet personligt minne med dig. I gymnasiet runt 2014 åkte jag från Göteborg till Lysekil och såg dig uppträda i den lilla bohuslänska staden. Det var en jättebra konsert och är pepp på att se dig igen. Hur tycker du att du har utvecklats som liveartist mellan den tiden?

– Jag som är lite äldre än vad du är tycker ju inte att 2014 är så längesen! Men jag har liksom alltid tagit liveframträdanden på stort allvar och den här gången har vi satt ihop en tajtare show än någonsin tidigare.


Som artist har du varit aktiv över 20 år. En del har lyssnat på din musik under 2000-talet och andra har som mig lyssnat mer på musiken som släppts runt 2010 och framåt. En del låtar är mer lättsamma medan andra handlar om relationer och kärlek. Om någon är nyfiken på din musik, vart ska man börja?

– Jag tycker man ska börja med det senaste jag släppt, om man nu gillar det så klart, och sen jobbar man sig bakåt i tiden. Tror det är det lättaste sättet att förstå min musik på.

Min favoritlåt av dig är Molly Sandén där Öris gästar. Vet du om Molly har hört låten?

– När min låt Molly Sandén släpptes så delade hon faktiskt låten på sociala medier men plockade snabbt ner inlägget. Misstänker att någon PR-person kanske upplyste henne vad den handlade om. Men låten är ju bara en ordlek på hennes namn och handlar ju inte om henne egentligen.

I en del av dina låtar nämns krogen och barer, vad tycker du gör en krog till din favorit?

– Jag har hängt mycket på krogar och barer och sånt förr i tiden, men i mitt hjärta är jag en förfest och efterfest-person. Ring mig när festen börjar och när ni går från krogen, utgången där emellan är jag inte särskilt intresserad av egentligen.

Ibland nämns även kläder i din musik och om en tar en titt på din Instagram syns mycket retro-plagg från Polo och Northface. Vill du berätta lite om ditt klädintresse?

– Vet inte om det finns så mycket att berätta egentligen. Men jag skulle nog säga att jag är lika intresserad av kläder som jag är av musik i stort sett. Framför allt 80 och 90-tals mode, men även vildmarks och militärkläder. Allt vintage i stort sett!

På tal om kläder har du ett samarbete med Brand of Brothers Clothing som gör din merch. Hur uppstod det samarbetet?

– Det uppstod kort och gott ur en gemensam uppskattning för varandras grejer!

Vi på Umeå studentradio tycker såklart radio, poddar och allt däremellan är jättekul. Hur ser ditt intresse ut när de kommer till exempelvis radio och podcast?

– Jag tycker egentligen inte om att göra intervjuer. Oftast så får jag ångest efter jag gjort dom och ifrågasätter mig själv om jag ens känner så som jag svarat på frågorna.

Umeå är det sista stoppet på den här turnén, kommer du och vapendragaren Daltone ta er en liten tur genom staden eller kanske till och med åka ut och plocka svamp?

– Vi kommer ha ganska fullt upp när vi anländer så tyvärr blir det nog ingen svamptripp… den här gången iallafall haha. Men en tur på stan blir det helt klart.

Som avslutning, hur ser framtiden ut för dig? När kommer den nya skivan, kommer du turnera i samband med den? Kommer du kanske gästa någon annan artist eller göra ett inhopp i ett program eller serie?

– Den som lever får se! ❤️

En intervju av Albin ”Abster” Olsson
Foto Christer Carlsson