Rundgång fyller Väven
Efter en lyckad vårturné rivstartar Hurula höstens turné i Umeå.
oktober 31, 2019

Rundgång fyller Väven

Efter en lyckad vårturné rivstartar Hurula höstens turné i Umeå.

Väven – kulturhusens kulturhus, en kontrollerad och tråkig miljö för kultur vars enda existensberättigande ibland känns som att det är mottagandet av ett generöst kulturstöd. Detta intryck till trots bjuder väven ikväll på stordåd. Lokalen består av öppna ytor, stora glasfönster och en bar med serveringstillstånd som lyser med sin frånvaro. Robert Hurula ska spela här ikväll.

Robert Hurula dök upp på landets indierockhimmel 2014 med första EPn Betongbarn vilken tätt följdes av debutskivan Vi är människorna våra föräldrar varnade oss för med hitsinglarna 22 och Stockholm brinner. Rifforienterad indierock med inslag av rundgång backat av ett superbt texthantverk. Debutskivans titel verkar inte vara representativ av hans publik 2019 på väven men det kanske var en annan tid. Ryktet på gatan är att Hurula snodde bilar som ungdomskriminell. Senare skivor omfattar vapen för dom hopplösa och den ofta ödesmättade tredje skivan Klass. För er icke musiknördar benämns den tredje skivan ofta som den svåraste skivan för en artist att skapa. Dessa två skivor har samma egenskaper som första skivan, hårda gitarrer med texter om surmulna kärlekskrankar med inslag av klasskamp. Musiken kan med lite välvilja beskrivas som en revolutionär Kent med inslag av rundgång.

Hurula firar in hösten med en rikstäckande höstturné med att rivstarta i Umeå. Han firar fem år som soloartist i år men har tidigare konkat land och rike runt med akter som masshysteri, INVSN, och The Vicious. Erfarenheten är någonting som märks i liveframträdandet då hela spelningen är tajt som en barnrumpa och publiken kan ofta sjunga med. Vissa låtar har i livetappning fått ett inslag av elektroniska ljudmattor som skänker ytterligare dynamik till konserten.

Storögda tonårstjejer sjunger med längst fram i publiken vilket visar på att det även finns en framtid för Hurula i musiksverige. En teori jag har skapat är att tonårstjejer är de sanna kulturbärarna som vittnar om en artists relevans mer än något musikmagasin någonsin kunnat. Konserten slutar och känns inte alltför lång, vilket de faktiskt ibland kan göra. En rakt igenom bra spelning som levererade som förväntat. Även om musiken inte ligger alla fatet kommer nog Robert Hurula turnera land och rike runt många i år framöver.

© Umeå studentradio 2018

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Felicia Nilsson
stationschef@umeastudentradio.se