Ny färgstark restaurang på campus
Onsdagen den 25 februari öppnades dörrarna på BEETS, en restaurang startad av gastronomistudenter på Umeå Universitet. Gästerna lovas färgstarka grönsaker och en lattjo lajban -upplevelse.
februari 26, 2021

Ny färgstark restaurang på campus

Onsdagen den 25 februari öppnades dörrarna på BEETS, en restaurang startad av gastronomistudenter på Umeå Universitet. Gästerna lovas färgstarka grönsaker och en lattjo lajban -upplevelse.

Publicerad: 2021-02-26

Det snöar fortfarande ute, gatorna är täckta av ett vitt lager som lyser upp vintermörkret. I mörkret strömmar ljuset ut från lärarutbildningshusets fönster på Umeå universitet. Tittar du noga kan du urskilja sju skepnader på våning tre, med förkläde och kockmössa. Det är studenterna från gastronomiprogrammets sista termin som förbereder kvällens service i den nyöppnade restaurangen BEETS. Där färg, hållbarhet och lattjo står i centrum.

Namnet BEETS betyder betor och vittnar om restaurangens nisch. Fokuset ligger på grönsakerna, som vanligtvis får slåss för en knaper plats på tallriken.

– Vi fokuserar på grönsakerna med syfte att lyfta dem till nivån vi anser att de bör ligga på,  säger Rasmus som är en av BEETS grundare . Hos oss får gästerna äta jättebra grönsaker och vi hoppas att de tar med sig hem hur roligt det kan vara med annat än kött.

När vi kliver in i den väl utsmyckade restaurangen, som studenterna fått dekorera själva, får vi snabbt ett intryck av den röda tråden. Oranget på väggar, stolar och fönsterbrädor vittnar om ett färgstarkt tema, något de kallar lattjo lajban. “Det ska vara roligt att komma och äta hos oss på Beets”, säger Rasmus som visar oss runt. 

Uppgiften löd; starta en restaurang, ni har några månader på er. Det var dags för studenterna att visa vad de lärt sig under åren på utbildningen. De satte sig ner, med all kunskap från de senaste åren om alla komponenter som krävs för en bra måltid. Restaurangens koncept började som en idé mellan de sju medlemmarna. Det ledde till att kontakta leverantörer om mat och dryck, få tillstånd för alkohol och liknande. Nu är allting klart och dörrarna öppnades Onsdagen 25/3. Förutom en restaurang på Campus-området, har BEETS en försäljning av mackor, fika och kaffe vid strandpromenaden i centrala Umeå. Detta bland annat för att kunna anpassa sin verksamhet till corona-läget och nå ut till fler människor.

Att det är kul att skapa och “lattja” med det roliga i köket får inte överta det viktiga som studenterna måste förhålla sig till under arbetet. Det finns utmaningar, menar Rasmus. Han lyfter framförallt två saker ; allmänhetens perspektiv och hållbarhet. 

— Vi måste tänka på vad allmänheten vill ha, för vi vill ju inte skapa någonting för oss själva. Det är en utmaning att alltid tänka på gästerna i första taget. 

Hållbarhetsaspekter, ur både miljö- och socialt perspektiv, genomsyrar BEETS och är viktigt för att få ett bra koncept, fortsätter Rasmus. För att arbeta med den miljömässiga aspekten köper de så mycket närodlat som möjligt, när det kommer till både råvaror och dryck. Det som inte finns lokalt köps in från andra ställen i Sverige. Till stor del styrs inköp av säsong, därav får betor med sin tålighet mot vinterkylan vara med i de flesta rätterna. Den sociala hållbarhetsaspekten pågår vid sidan av restaurangen. 

— Vi driver också en insamling, där alla insamlade pengar går till att göra mackor som vi skänker till sjukvården i Umeå, säger Rasmus.

Deras restauranglag består av sju personer. Det är en spridd grupp i allt från ålder till kompetens. Vissa har mat som huvudfokus, medans några föredrar att fördjupa sig inom vin eller sprit. Alla kompetenser, ner i en gryta, blanda, har lett till ett bra resultat, menar Rasmus. När vi frågar vad som är roligast med uppgiften, är han snabb med att svara. 

— Det är när man får laborera i kök och matsal, och försöka göra sin grund idé till verklighet i maten. 


Innan vårt besök hos BEETS är över, kommer deras bagare Nascol ut med små bakelser i rödlila nyans. Det är semlor inspirerade av deras logga, BEETS. Vi får varsin och tackar för oss, innan vi lämnar restaurangrummet på tredje planet i lärarvetarhuset. 

© Umeå studentradio 2020

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Vilma Wikström
stationschef@umeastudentradio.se