Big Air-tävling skapar hype i Umeå
I lördags fick den lokala skidbacken Bräntberget finbesök när de rikstäckande tävlingarna Swedish Slopestyle Tour och Swedish Snowboard Series rullade in i Umeå. Den hänsynslösa kylan till trots var uppslutningen god under kvällens Big Air-tävling, som hoppas lämna mersmak för Umeås skid- och snowboardsugna. - Man behöver inte åka till fjällen för att åka riktigt bra hopp och rails, menar Erik Lundmark.
januari 24, 2019

Big Air-tävling skapar hype i Umeå

I lördags fick den lokala skidbacken Bräntberget finbesök när de rikstäckande tävlingarna Swedish Slopestyle Tour och Swedish Snowboard Series rullade in i Umeå.

Den hänsynslösa kylan till trots var uppslutningen god under kvällens Big Air-tävling, som hoppas lämna mersmak för Umeås skid- och snowboardsugna.

– Man behöver inte åka till fjällen för att åka riktigt bra hopp och rails, menar Erik Lundmark.

Tävlingsdagen sparkades igång redan klockan 09.00 på lördagsmorgonen och omfattades sedan av ett hektiskt schema för arrangörer, tävlande och åskådare. Totalt skulle 69 deltagare utspridda mellan totalt tio olika discipliner och klasser hinna träna och kvalificera sig inför kvällens final klockan 19.00.

Kylan gjorde sitt bästa för att hålla Umeborna hemma, temperaturen kröp ner till minus 20 grader när det var som värst, men fick se sig besegrad av den värmande entusiasmen.

Blandade bilder från Umeå Big Air. Foto: Erik Sedin.

Väl framme vid finaltävlingen så steppade de flesta upp ett par nivåer i kampen om en plats på podiet. För andra var det inte nödvändigt.

Av de totalt 69 tävlande var endast nio av dem kvinnor. I damklassen för seniorskidåkarna var Elina Vesterlund den enda tävlande och visste redan när hon hämtade ut sin nummerlapp att hon skulle stå längst upp på podiet, ingen skulle ändå dyka upp för att försöka peta ner henne därifrån.

Silvermedaljören för damernas seniorklass i snowboard, Elin Moberg, hoppas att mer tjejer är med nästa gång.

– Vi var bara totalt tre tjejer i vår klass. Jag hoppas att vi har föregått med ett gott exempel för andra tjejer som kanske inte vågar dyka upp. Det är jätteviktigt att man vågar. Jag är verkligen inget proffs och det är mest en kul grej.

Bräntberget har nu öppet så länge snön finns kvar, och Umeå Big Air lämnar kvar hopp och rails i hög klass. Vinnaren av seniorklassen för skidor, Erik Lundmark, hoppas att evenemanget kan få fler folk att åka på det lokala berget.

– Det vore kul om folk får upp ögonen för ‘’Bräntis’’. Man behöver inte åka till fjällen för att åka riktigt bra hopp och rails.

© Umeå studentradio 2018

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Max Emanuelsson
stationschef@umeastudentradio.se