9 minnesvärda saker från Brännbollsyran 2019
Har du återhämtat dig från Brännbollsyran än? Vi har samlat allt du inte kommer glömma från årets festival.
juni 10, 2019

9 minnesvärda saker från Brännbollsyran 2019

Rysarfinal i brännboll, protest mot sexuella trakasserier och en improviserad intim spelning. Umeå studentradio har samlat allt du inte kommer glömma från årets festival.

Miriam Bryant bjöd på en intim akustisk spelning

Miriam Bryant. Foto: Saga Aginger

Miriam Bryants akustiska spelning
Hårt regn och ett trasigt mixerbord tvingade Miriam Bryant att flytta sin spelning – till mitt i natten på en mindre scen. Det var en trött, kall och liten publik som dök upp. Kanske för att stormen malde på och Vigiland spelade samtidigt på Arena stage. Vi förstår att Miriam var besviken. Den glesa uppslutningen var långt ifrån rättvis mot hennes otroliga talang. Men konserten var en magisk upplevelse för oss få som var där.

Inte ens vakterna stod still i Silent Disco-tältet

Silent disco. Foto: Saga Aginger

Silent disco
I tältet som agerade både regnskydd och dansgolv var stämningen alltid på topp. När halva publiken sjöng Wonderwall och andra halvan skrek ut texten till Ooa hela natten dansade till och med säkerhetsvakterna. Pluspoäng för varm och härlig atmosfär!

Oskar Linnros höll ett viktigt tal om Dare to Care-projektet

Oskar Linnros. Foto: Joakim Nyberg

Oskar Linnros tal om sexuella trakasserier
Inför låten Kan jag få ett vittne poängterade artisten att alla ska få gå på festival på samma premisser. ”Där har vi män att lära”, sa han och syftade på de sexuella trakasserier och övergrepp som sker på festivaler. Oskar Linnros uppmanade publiken att se sig omkring och ta hand om varandra. Hans tal kan ses som en eloge till Dare to Care – ett projekt för att synliggöra och förhindra sexuella trakasserier. Brännbollsyran är den första av fem festivaler som arbetar med projektet.

Finalen i Brännbollsyran 2019 mellan Salming och Burnouts var en riktig rysare

Finalen i Brännbollscupen 2019. Foto: Saga Aginger

Rysarfinalen mellan Burnouts och Salming
Årets brännbollsfinal var jämn in i det sista. Alla trodde nog att underdogsen Burnouts skulle kamma hem sin första seger. Men flerfalldiga vinnarna Salming gav inte upp så lätt. Med bara några minuter kvar pressade de Burnouts till en utebränning och tog igen tillräckligt många poäng för att vid slutsignalen, för sjätte gången, stå som världsmästare i brännboll. 

Salvatore Ganacci fick hela Brännbollsyran att dansa

Salvatore Ganacci. Foto: Saga Aginger

Salvatore Ganacci
Var det någon som kunde stå still när Horse spelades? Inte vi i alla fall!
Den svenska musikproducenten fick hela Campusängarna att studsa.

Maten på Brännbollsyran var på topp i år

Foto: Saga Aginger

Maten
Langos, halloumiburgare och crêpes. För att inte tala om den vegetariska tacon som Umeå studentradios lyssnare beskrev som ”mumsfillibaba”. Festivalmaten var helt klart på topp i år. Utbudet var brett även på dryckessidan – med både Mojito Project, Briska, shots och yrans egna Bränd IPA.
Vi vill dock ge minus för de oändligt långa köerna och avsaknaden av churros.

Fricky tog med sig Random Bastards på Brännbollsyran

Fricky. Foto: Joakim Nyberg

Fricky på hemmaplan
Tillbaka i Umeå bjöd Fricky på en kärleksfull spelning. På scen hade han sällskap av Cleo, Gonza-Ra och Academics. Kvällssolen värmde och publikhavet skrek med i varenda textrad. När fler från Random Bastards dök upp och spelade den lokala favoriten visade sig publiken vara mer patrioter än någonsin förut.

Futures dansare gick ut i publiken på Brännbollsyran

Future. Foto: Joakim Nyberg

Futures dansare i publiken
Under hela festivalen uppstod moshpits i publiken. Ett ögonvittne har berättat för Umeå studentradio att hiphopstjärnans dansare gick ut i folkhavet.
Där deltog de i moshpiten och ”kanske gjorde någon volt”. Helt klart en oförglömlig publikinteraktion!

Publiken under Marshmello. Foto: Saga Aginger

Alla festivalbesökare
Satan vilka härliga människor vi träffat under Brännbollsyran! Glada och positiva trots torsdagens skitväder. Längst fram vid kravallstaketen med armarna i luften. Dansandes, sjungandes och skrattandes genom årets festligaste helg. TACK för att vi fick dela den med er!

© Umeå studentradio 2018

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Max Emanuelsson
stationschef@umeastudentradio.se