Boy from heaven stannar på jorden
december 4, 2022

Boy from heaven stannar på jorden

I de mörka gångarna och höga tornen, i minibussen mellan kunskapens murar och det amerikanska kaffestället, ställs livets frågor på sin spets.

Det knastrar härligt under sulan när jag tar mig fram genom folkvimlet. Golvet är täckt av popcorn. Som när födelsedagsbarnet precis lyckats slå hål i piñatan; upprymdheten, jakten på de bästa godisbitarna, för att inte nämna trängseln. Folkets bio i Umeå har dessvärre ingen piñata, med det spelar ingen roll – stämningen på minglet till förhandsvisningen av Tarik Salehs kritikerrosade film Boy from heaven är på max.

Årets snackis-film och Sveriges egna Oscarsbidrag har äntligen nått svensk biograf, det är andra visningen i Sverige av Boy from heaven som egentligen har biopremiär fredagen 18/11. 

Biljetterna är helt slutsålda. Snittar, popcorn och bubbel får rummet att koka av förväntan. Jag känner hur stämningen direkt smittar av sig, nästan så att jag börjar känna mig själv lite nervös; vad ska filmen säga mig? Tänk om jag inte förstår budskapet? I en intervju i P3 tidigare i veckan sa Tarik Saleh själv att filmen är för den “tänkande” människan, vi får se om jag tillhör den kategorin. 

Samira är i Umeå och besöker sin pappa över helgen, filmvisningen var en självklar prioritering i det tajta schemat. 

– Tror detta är en viktig film att se, säger Samira. 

Pappa Elias som är en gammal räv inom Umeås kultursektor bokade biljetterna så fort de släpptes. 

Glittergirlangern har lyckats sjunka så lågt att mina nyblekta lockar får glitter på sig när jag går in i den. Jag försöker ställa ifrån mig mitt andra glas bubbel som nu ekar tomt. Tillslut, i klanformation rör vi oss mot salongen, för att dömas till tänkande eller icke tänkande människor. Boy From Heaven. På vattnet står han, ja eller snarare sitter, i en båt, bredvid hans far, som befinner sig på jorden. Filmen har precis börjat och jag har förflyttats från folkets bio till fiskebyn Vischan, i ett Egypten dominerat av religion. Inte en endaste gång under de närmaste två timmarna lämnar jag Adam med hans bekymmer, farhågor, drömmar och vägskäl – jag är totalt fast. 

Det är inte förens när eftertexten dyker upp och damen bredvid mig vill komma förbi som jag förstår att jag är tillbaka i ett kallt snötörstande Umeå. Men helt tillbaka är jag inte; vem var egentligen ond respektive god? Vad är kunskap värt och hur långt kan man gå för det? I ett samspel mellan religion och politik, det konstanta och det föränderliga tar Tarik Salehs med oss på en resa som inte slutar efter filmens dryga två timmar. 

Salehs är en för Sverige långt ifrån okänd filmskapare, ännu mindre hans mani över Egypten. Liksom i Salehs förra prisvinnare, filmen ”The Nile Hilton incident”, slukas vi in i Egyptens elitistiska nästen. Världens största och tredje äldsta universitet Al-Azhar-universitetet i Kairo, sumi muslimernas hjärta bli infiltrerat när en ny rektor ska väljas. Tarik Salehs egna morfar studerade på Al-Azhar Universitetet, kanske det är en bidragande faktor till filmens känsla av autenticitet. Iden till filmen ska Salehs ha fått när han läste Umberto Ecos klassiker i rosens namn. För den som har läst om fransiskanmunken William, från Baskervilles detektivarbete på det kända benediktinklostret i norra Italien under 1400-talet, kan genast se likheterna med mordmysteriet på Al-Azhar Universitetet; kunskapens makt och dess pris. 

Boy from heaven. I de mörka gångarna och höga tornen, i minibussen mellan kunskapens murar och det amerikanska kaffestället, ställs livets frågor på sin spets.

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Astrid Einarsson
stationschef@umeastudentradio.se