Vi leker journalister S4

TORA LARSSON & PAULINA SÖRLIN

Avsnitt 1

Allt om volvogranskningen

 

We’re back! Nu kickar vi igång poddvåren med att djupdyka i grävet som vi gjorde under hösten. Vi berättar allt om Volvo-granskningen (som publicerades i VK), hur idén uppstod, hur det var att försöka hitta volvoarbetare som ville prata och vilka känslor som cirkulerade när vi ställde ledningen mot väggen. Vem är gasen och vem är bromsen i duon? Allt det och mycket mer i första VLJ för säsongen.

https://open.spotify.com/episode/5GDH7GTtUhlPErreUjUlZ9?si=d7a05474b4614c69

Avsnitt 2

Varför ska kvinnor alltid skammas för sitt utseende?

 

I säsongens andra avsnitt pratar Tora och Paulina om hur det gått på praktiken och vad de ser fram emot att göra där. Vad vill de lära sig? Och hur kan de utvecklas journalistiskt? Under de sista tio minuterna tar Paulina upp ett ämne som har gnagt i henne länge – hur kvinnor allt oftare blir skammade för sitt utseende, oavsett om de har smink eller inte. Debatten blir het och vild – så in och lyssna! 

https://open.spotify.com/episode/61rBVR40Q9ekHYiVqnHZlI?si=df7f437edf404c0c

Avsnitt 3

Är vi redo för krig?

 

Denna vecka pratar vi om krig! Hur förberedda är vi – och på vad? Hur är det för Paulina att se så många fruktansvärda bilder från kriget i Gaza och Ukraina? Vi pratar även om fredsrörelserna i Sverige som inte längre får statligt stöd och bjuder på några riktiga highlights från veckan som gått.

https://open.spotify.com/episode/7eUASJd4HLTCbPLaGPT20C?si=1hVCo2AvT7-TuaSvOGRIzA

 

Avsnitt 4

AI vs. Journalistiken

 

”Det är därför människan finns” säger Calle Sandstedt, redaktionschef på Omni.
Vad är AI? Hur används det inom svensk journalistik? Vilka begränsningar och risker finns det med att låta dessa system skriva texter åt oss? Ja, många frågor och funderingar i dagens avsnitt där Tora och Paulina möter Calle Sandstedt i ett samtal om AI, mänskligheten och teknikens utveckling och hur man kan anamma nya arbetssätt utan att låta den goda, mänskliga, etiska journalistiken dö ut. Lyssna och njut!

https://open.spotify.com/episode/233AQR9HFvmJzUQSEr2ou0?si=c6_H6HXjSHiaoRIE_MIEVQ

Avsnitt 5

Trender på sociala medier just nu

 

Paulina och Tora flabbar och talar om de trender de tagit del av på sociala medier på sistone! Ett lite längre avsnitt med mycket skratt och tokigheter. Bland annat bjuds det på anekdoter om män med rosa stringtrosor, misslyckade virkprojekt och Toras gräsklipparvideos. Tora och Paulina går även igenom det senaste på redaktionerna ute i landet, när tjejerna nu är inne på sluttampen av praktiken. Lyssna och njut!

https://open.spotify.com/episode/7b5qY9z5FhZZBabMv8KsHh?si=aNSbiJsuSOuU1MV-V9nYkQ