“Vi kör mest på Känsla”
juni 4, 2022

“Vi kör mest på Känsla”

Albin “Abster” Olsson intervjuar artisten Hooja för Umeå Studentradio. Samtalet transkriberades av Liz Fällman och redigerades av Abster. Mycket nöje.

Publicerad: 2022-06-04

Hur träffades du och din Dj/Producent DJ Mårdhund?

– Ja som sagt, vi är ju anonyma så jag kan inte berätta för mycket, men vi träffades via skolan där vi gick I samma klass. Så det var väl så det började. Vi har känt varann ganska länge, I ungefär tio år. Det var där det starta.

Var det naturligt att göra musik tillsammans med någon du kände sedan tidigare eller kände du att du då du vill vara anonym att du skulle vilja jobba med en producent som inte ens vet vem du är?

– Precis, näe men det känns ganska naturligt att vi gör det här tillsammans, båda har samma tänk, båda har samma mål och vi kan varandra helt enkelt. Det är DJ Mårdhund som producerar allting, jag sitter ju med och sådära men det är han som producerar allting. Sen skriver vi texterna tillsammans. Det känns ganska naturligt att det är vi två, vi fattar så varann , ganska direkt.

Jag har tänkt lite på det för jag har lyssnat igenom hela kassetten-spelistan ett antal gånger och har märkt att ni gillar att ha med synstycken som påminner mycket om klassiska tv-spelssynthar från t.ex. 8bitsnintendospel som ni slänger in ibland. Har ni tagit mycket inspiration från den typen av musik eller får ni er ljudbild från annat håll?

Med just syntharna är det nog bara att vi känner att de passade till låten eller låtarna, vi har inget tänk att “såhär ska vi låta, såhär ska vi skriva”. Vi kör allt på känsla. Det som låter braa låter bra och det som inte låter bra låter inte bra. Vi kör mest på känsla, helt enkelt. Vi försöker att inte tänka så mycket, vi kör bara och det verkar ha funkat hittills.

Ja, för ni började ju 2021 tror jag det var? Och ni har ju redan nu väldigt många låtar som har väldigt många lyssningar. Kan man säga att det har ganska fort för er att komma upp till den nivån ni är på? Eller känner ni att det har gått successivt framåt?

– Egentligen var det väl när vi var med i det här “Efter fem”, eller det började med att vi var med i P4 Norrbotten som “Veckans Färsking”, och sen snappade “Efter fem” upp oss. Och efter vi var med där, det var liksom då det började ta fart på riktigt. Sen har det bara gått uppåt, så det är väldigt kul.

Jag har märkt att… Jag har inte kollat in eran TikTok än, (för jag är 25 så jag har inte TikTok. Jag känner mig lite smågammal). Men på Instagram har jag ju sett att det är en hel del folk som följer er, ni gör lite roliga videos och så. Har ni tänkt mycket på att delvis när ni gör eran musik, men även de små sketcherna och grejerna, att ni har någon speciell åldersmålgrupp i åtanke då? Eller är det mer “de som tycker det är kul tycker det är kul”?

– De som tycker det är kul tycker det är kul. Vi har ju märkt att de som skriver till oss och kommenterar, det är ju alltfrån… två-treåringar höll jag på att säga, föräldrarna skickar videoklipp när de dansar till våra låtar och sjunger med… och sen allt upp till pensionärsåldern. Så vi har väldigt stort spann nu. Känns ganska ovanligt.

Det visste jag inte, att det fanns pensionärer som lyssnade på eran musik.

– Jo men, i alla fall häruppe. Jag vet inte söderut hur det är, men häruppe… nu vet jag inte just pensionärer, men äldre åldrar i alla fall.

Märks det om det är nån som skriver till er som själva är från norra Sverige eller södra Sverige?

– Om det märks om de är från södra eller norra Sverige?

Ja, lite hur de bemöter det och så, om de hajar hela vibben så att säga.

– Ja men många härifrån som skriver säger ju att de känner igen sig mycket i det, och de söderifrån tycker väl att det är roligt, och att… kanske lite att det förstärker bilden av den typiska, stereotypa norrlänningen. De tycker det är kul på grund av det.

Just det. Jag själv är från Öckerö, som är en ö utanför Göteborg helt enkelt, men min farmor var från Pajala då, och hennes faster uppfann Lovikavantarna för övrigt… så jag har ändå lite anor och det är klart att jag tycker det är roligt – jag känner ju igen mycket av det här liksom, men samtidigt så känner jag att… Ni är ju ändå väldigt seriösa med att göra bra musik, och det tycker jag också att folk verkar uppfatta.

– Ja, det är inte vilket ploj som helst ändå. Vi försöker ändå hålla en bra nivå på nåt sätt. Jag menar, som att P1 uppmärksammade oss, det känns inte som att det skulle vara så eller borde vara så, men de hajade nånting i det också. Och det är ju som ett kvitto på att det ändå är lite djupare tanke än bara fest och sprit och allt sånt.

Precis. Jag har tänkt på det när jag lyssnar, framför allt på låtarna “Går det bra” och “Polers”, det har kanske framför allt det där hur män pratar med varandra att, amen vi är ju kompisar liksom, men man kanske har svårare att få fram det till varandra än vad tjejer emellan varandra anses ha, i att man ska vara väldigt öppen med hur man känner och så liksom. Så där finns det ju till exempel nånting. Har ni reflekterat nånting över just… jag inte vill prata för mycket om det här med Norrlandsstereotypen för det har du redan pratat om i andra intervjuer, men jag tänker lite det här med maskulinitetsrollen. Känner ni att ni gör nåt med den när ni gör eran musik, eller att ni liksom kommenterar den?

– Jomen eftersom vi driver med stereotyperna, att vara liksom lite ruff och lite sådära, så tror vi att många får sig en tankeställare men samtidigt tycker att det är roligt. Om man jämför mot andra rappare söderut och sådära, gangsterrappen där de driver med andra eller dissar varandra, så dissar vi oss själva och gör det till en rolig grej. Det känns bra faktiskt, och roligt. Och nåt nytt.

Har ni lyssnat mycket på hiphop från andra delar av Norrland som Random Bastards, Zacke, Movits och liknande

– Har absolut hört, men jag kan inte säga att man har toklyssnat. Sen vet jag inte med Mårdis, Mårdhund då, men om jag talar för mig själv så… Man har hört, men inte toklyssnat.

Vad brukar du lyssna på när du själv lyssnar på musik?

– Vi har släppt ganska mycket låtar nu senaste tiden, det har blivit mycket att lyssna på egna utkast och mixar och sådära. Så man har blivit lite insnöad i det, men det är mycket rock annars. Man kommer ju från rocken, så det är mycket det som man lyssnar på. Annars är jag allätare, lyssnar på allt möjligt. Allt från P3 till heavy metal.

Jag tänkte på det… just med att du lyssnar väldigt mycket på din egen musik, det kommer du ju få göra en hel del nu när du kommer börja giga snart. Är det turnéstart på Brännbollsyran i Umeå?

– Jajjemän. Det blir första spelningen, så… ja. Det blir kul.
Har du haft någon erfarenhet av att stå på scen innan överlag, eller är det här första gången som du står på en större scen framför människor?

– Utan att säga för mycket så har jag stått på scen innan. Men inte riktigt i den rollen, så att säga, som det här blir.

Tror du det är nån speciell stad du ser fram emot att giga i?

– De flesta blir ju väldigt roliga. Det blir kul att se hur… Jag tror inte riktigt man har förstått hur många som lyssnar på en, när man ser på Spotify är det ju som siffror och såhär, men det ska bli kul att se hur många olika människor som kommer, hur de beter sig och hur man tas emot helt enkelt. Det ska bli kul och spännande.

Vi i Studentradion kommer ju att vara på Brännbollsyran, och jag ska vara helt ärlig med dig: jag hade ju tänkt att gå på den, men när jag såg att du var en av de sista artisterna som blev bokade, då köpte jag biljetten då faktiskt. Jag kände att, nu måste vi ju gå.

– [skrattar] Härligt, härligt.

Jag tror det blir jättekul.

– Ja, vi är riktigt taggade! Jag tror publiken kommer nog få se nånting som de aldrig tidigare har sett på scen i alla fall. Det kan jag lova.

Jag såg på Insta, det var nånting med nån motorsåg eller vad det var? Nåt i den stilen?

– Jajjamen. [skrattar] Jamen det blir riktigt kul.

I och med att både du och DJ Mårdhund som vi pratat om, ni har ju valt att vara anonyma, kanske likt andra artister som MF DOOM t.ex, en äldre amerikansk rappare, han körde ju alltid anonymt. Eller Roffe Ruff t.e.x. i Göteborg där jag är ifrån kring. Hur känner ni för det här med… ni kommer ju bli lite mer offentliga när ni giggar och så, tror ni att då folk kommer kunna se er och så, nån kanske kommer försöka ta masken och liknande, eller de här glasögonen ni har. Har ni tänkt ut nån strategi isåfall?

– Nä. Vi tar det som det kommer, och vi får försöka sky oss så länge det går liksom. Men, ja, tänker du att nån ska upp på scen och slita av masken?

Ja, jag vet inte om de ska gå så långt. Men snarare om man sitter och kanske tar lite bilder och sånt, med fans och grejer, så skulle jag gissa på att det kan vara en del som är väldigt nyfikna och så.

– Jaa. Ja, det kan ju hända, men vad ska man göra.

Jag tänker att vi kan köra den avslutande frågan helt enkelt. Har du varit i Umeå någonting innan, och har du varit på Brännbollsyran någon gång?

Jag har varit i Umeå tidigare. Väldigt fin stad. Tror inte jag varit på Brännbollsyran faktiskt, inte det… Jag önskar att jag hade varit det. Men nu får jag ju vara där, så.

Är det nån annan artist som du är taggad på att se, eller kommer du mest fokusera på att köra ditt gig?

– Jag har nog mest fokuset på vårat eget. Men det är klart, att man kommer stå där och fistpumpa till nåt annat, det tror jag absolut.

Det låter jättebra. Men… om du inte har nåt annat du vill tillägga till studentradion eller till fansen helt enkelt, har du nåt du vill att vi ska ta med oss?

– Jaa, vad skulle det kunna vara… ? Nåt utöver det vanliga. Vi ska rejva, och vi ska ha kul.

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Thea Fahlberg
stationschef@umeastudentradio.se