USR möter – Mattias Alkberg: ”Ibland vill jag att mina fans ska bli rädda”
Mattias Alkberg är en av Sveriges hårdast arbetande artister, han är ständigt aktuell både som soloartist, författare och med punkbandet Södra Sverige. Vi träffade honom senast han var i Umeå med sin föreställning "Alla är sämst".
mars 7, 2019

USR möter – Mattias Alkberg: ”Ibland vill jag att mina fans ska bli rädda”

Mattias Alkberg är en av Sveriges hårdast arbetande artister, han är ständigt aktuell både som soloartist, författare och med punkbandet Södra Sverige. Vi träffade honom senast han var i Umeå med sin föreställning ”Alla är sämst”.

Mattias Alkberg är född 1969 och bosatt i Luleå. Han är musiker, författare, kulturjournalist, låt/textförfattare och musikproducent.

Alkberg ut minst ett nytt album eller bok varje år, och han är nästan alltid aktuell för turné.

Alkberg var sångare och gitarrist i The Bear Quartet som skivdebuterade 1992, samma år publicerades hans första diktsamling “Separerade ägg”. På senare tid är han framförallt känd för sina soloalbum, sin lyrik och som frontman i punkbandet Södra Sverige.

Sammanlagt har han gett ut 8 böcker, 27 album och 26 EPs i eget namn och med The Bear Quartet. “Anarkist” (2011) är en skiva och en 100-sidig bok, en samling bestående av tidigare publicerade krönikor, recensioner och annat. Albumet “Mattias Alkbergs Begravning” (2013) var också en föreställning som sattes upp på Dramaten i Stockholm och blev en konsertfilm på SVT. Det elektroniska albumet “Personer” (2015) spelades in i Ingmar Bergman-gårdarna på Fårö, och blev även den en turnerande föreställning, med såväl dansare som extramusiker. “Ingen söm på Stengatan är en låt” (2016) på Personer som blev en kortfilm om nattarbetare i Luleå i regi av Clara Bodén. Filmen har visats på flera filmfestivaler i Norden och Sydkorea. Hösten 2016 släpptes “Ön”, hans sjunde diktsamling som följdes av en tre månader lång musik- och poesiturné i hela Sverige.

Hösten 2017 släpptes Mattias Alkbergs album ”Åtminstone artificiell intelligens”. Hans tjugosjunde i ordningen.

 

Reporter: Elin Janeröd

Ljud och Bild: Elsa Larsson

Redigering: Manne Berggren Wiklund

 

© Umeå studentradio 2018

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Max Emanuelsson
stationschef@umeastudentradio.se