Textilutsällning med tema hållbarhet
Går FN:s globala hållbarhetsmål att gestalta i annat än skrift? Det undersöker ämneslärarstudenter vid Umeå universitet. Under hela oktober ställer de ut textila kreationer på Elite Hotel Mimer i centrala Umeå.

november 6, 2018

Textilutsällning med tema hållbarhet

Går FN:s globala hållbarhetsmål att gestalta i annat än skrift? Det undersöker ämneslärarstudenter vid Umeå universitet. Under hela oktober ställer de ut textila kreationer på Elite Hotel Mimer i centrala Umeå.

Josefin Jonsson är en av eleverna som ställer ut textila verk på Elite Hotel Mimer.
Foto: Manne Berggren Wiklund

− Många verk ställer fler frågor än de besvarar. Man kanske får en ögonöppnare om hur världen egentligen ser ut och var vi är på väg, säger Josefin Jonsson. Hon läser tredje året vid ämneslärarprogrammet.

Utställningen sker i samband med Umeå Fashion Week och pågår under hela oktober. Genom både textila material, trä och metall har studenterna försökt FN:s globala hållbarhetsmål. En av kreationerna är en klänning av godispapper, som studenten Josefin Jonsson sytt.

− Klänningen främst gjord av skräp, men genom textila tekniker. Att vi slänger oerhörda mängder skräp varje dag är ett stort globalt problem, konstaterar Josefin. Med klänningen vill hon väcka frågor kring vad material är och vad det kan vara. Utgångspunkten för hennes skapande har varit hållbarhet och utveckling.

− Samtliga verk har något slags hållbarhetstänk. Några av dem är tillverkade av återbrukade material, då fokuset ligger på att bevara våra resurser och inte bara slänga, säger Kajsa Nordlinder, en annan student vid ämneslärarutbildningen.

På ämneslärarprogrammet är miljö och hållbarhet centralt genom hela utbildningen. De blivande lärarna hoppas på att kunna väcka ett hållbarhetstänk hos sina framtida elever.

− Det känns kul att få förmedla det till kommande vuxna människor, att redan i ung ålder blimedveten om hur den textila industrin påverkar miljön, säger Kajsa och fortsätter

− Men också vad vi som individer kan göra för att motverka massproduktion och att ta aktiva val för en hållbarare miljö.

Josefin Jonsson och Kajsa Nordlander. Foto: Saga Aginger

Vill du konsumera kläder mer hållbart? Kajsa och Josefins tips:

  • Köp Second Hand för att minska miljöpåverkan
  • Om du köper nytt – köp kläder som håller länge
  • Ta hand om dina plagg, så att de får ett så långt liv som möjligt

© Umeå studentradio 2018

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Max Emanuelsson
stationschef@umeastudentradio.se