Nedräkningen har börjat – 99 dagar kvar för Hundra
Innan jul kom beskedet att nattklubben Hundra ska stänga ned. Anledningen är att kommunen köpt ut deras hyreskontrakt, och i dagsläget är klubbens dagar räknade. Var och när de öppnar igen återstår att se.
februari 1, 2019

Nedräkningen har börjat – 99 dagar kvar för Hundra

Innan jul kom beskedet att nattklubben Hundra ska stänga ned. Anledningen är att kommunen köpt ut deras hyreskontrakt, och i dagsläget är klubbens dagar räknade. Var och när de öppnar igen återstår att se.

– I dagsläget letar vi en lokal av liknande volym som den vi har nu. Helst vill vi att den ska rymma 800-900 personer, säger Niklas Engde, som tillsammans med kollegan Reza Mirzaei äger nattklubben Hundra.

Nattklubben ligger belägen bredvid Vasaplan i Umeås centrum, och de två kollegorna köpte hyreskontraktet av den tidigare klubben Guitars. Sedan Hundra öppnade upp portarna i februari 2017 har de lockat en stor del av Umeås befolkning och är en av de nattklubbar i stan som rymmer flest personer.

– Om vi hittar en ny lokal är tanken att vi ska köra på samma koncept, men det är svårt att hitta en som är lika stor och som ligger centralt, berättar Engde.

Ett koncept som varit unikt i Umeå är Hundras demokratiska dansgolv. Idén bygger på att två DJ-lag lägger fram låtar som förslag, som publiken sedan får rösta fram genom att ställa sig på ena sidan av dansgolvet. Utöver det erbjuder klubben bland annat karaoke, restaurangmat och livespelningar.

Redan förra året talades det om att klubben skulle stänga ned, på grund av att kommunen ville köpa ut dem. Efter många vändor fram och tillbaka har beslutet tillslut fattats.

– Det har varit tal om det länge faktiskt. Kommunen kom tillslut med ett bud vi inte kunde tacka nej till. När vi öppnade upp för två år sedan, köpte vi upp hyreskontraktet av Guitars som gått i konkurs, och det kontraktet löper egentligen i några år till. Nu har vi tillslut fått ett bud från kommunen som vi inte kunde tacka nej till, tyvärr, berättar klubbägaren Engde.

Många besvikna över beskedet

Bland annat Fricky, som blev utnämnd till årets artist i P3s Guldgala, hade sin releasefest på Hundra. Klubben har varit en livescen som varit viktig för Umeås kulturliv, och andra artister som Thomas Stenström, Svenska Björnstammen och Zacke har också spelat där.

Elsa Larsson, 21, som varit aktiv inom den ideella kulturföreningen Humlan, är besviken över beskedet om nattklubben.

– Det är alltid tråkigt när en musikscen stänger ned. Humlan jobbar aktivt för att arrangera spelningar och boka artister till olika scener här i Umeå, och när Hundra stänger försvinner en av dessa scener, säger hon.

Nattklubben lockar främst yngre personer, och åldersgränsen är 18+ och 20+ på helgerna. Studenten Ida Aho, 23, är en av många som är besvikna över klubbens besked.

– Det är synd att de stänger, eftersom det är en av de största klubbarna i stan. Vi har ju inte ett jättestort utbud här i stan, och Hundra har verkligen haft ett populärt och vinnande koncept. Är man inte student finns det inte så många ställen kvar att gå ut på då, säger hon.

Fricky hade sin releasefest på Hundra. Foto: Pressbild

Dansgolv blir lektionssalar

Trots nattklubbens popularitet valde kommunen att köpa ut dem. Anledningen var klubbens lokaler.

– Innan lokalen gjordes om till nattklubb och restaurang har det varit en skola där. Det var helt enkelt billigare att köpa ut Hundras kontrakt, än att bygga en helt ny skola berättar Lars Karlsson, fastighetsförvaltare på Umeå kommun.

Museumet Guitars, som delar lokal med Hundra, kommer även dem att flytta. Museet kommer öppna upp i Folkets hus lokaler i mars istället.

Slutspurt fram till våren

Klubbägarna berättar att Hundra kommer köra på som vanligt fram till maj. För dem som tycker om nattklubben är det alltså fortfarande möjligt att spendera sina utekvällar där ett tag till

– Som det ser ut nu kommer vi ha öppet fram till första eller andra helgen i maj, berättar Engde.

Efter det stänger klubben sina dörrar och lokalen kommer i framtiden att vara värd för skola och utbildning istället. Vilken typ av skola som kommer hamna där vet kommunen inte i dagsläget, men ett besked om detta kommer tas i Mars, enligt Karlsson.

© Umeå studentradio 2018

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Max Emanuelsson
stationschef@umeastudentradio.se