Krönika om boken Tankar under vita lakan
februari 11, 2022

Krönika om boken Tankar under vita lakan

Många är författare redan som barn. De flesta med ett skrivintresse har nog minst två halvskrivna böcker på datorn. Däremot är det inte lika många som innan 23 års ålder har publicerat sin första bok.

2022-02-11

Emily Hellichius fyller 23 i mars, hon pluggar andra året på journalistprogrammet på Umeå Universitet, hon är nyhetschef här på USR, en av mina närmaste vänner och nu även författare. Eller ja, hon har ju alltid varit författare av alla de dagboksanteckningar som hon skrivit genom åren. Men det är nu som de tankar hon skrivit ner har skickats till ett förlag och publiceras i diktsamlingen Tankar under vita lakan.

Detta är absolut ingen recension, för att jag är såklart partisk som vän. Däremot är Emilys bok otrolig eftersom den lyckas sätta ord på många känslor som de flesta unga har idag. Den är baserad på dagboksanteckningar från tre år under början på Emilys övre tonår. Bokens tema är tankar och känslor kring kärlek. Allt från ett brustet hjärta, till att vara kär, men att veta att det inte kommer att hålla.. Och såklart kärleken till sina syskon. Tankar under vita lakan blandar korta tankar med långa utläggningar med målande beskrivningar som tar en till platsen själv. Dagboksanteckningar är något otroligt privat. Oftast skriver man för att få ur sig alla känslor. Men ofta vet man inte hur de kan uttryckas i text. Det är det som är bokens styrka, att nog de flesta unga, speciellt tjejer, kan relatera till texterna. För att även om de är baserade på individuella händelser, har Emily så mycket känslor som alla andra också har. Skillnaden är bara att hon lyckats sätta ord på de känslorna. Ibland orkar man inte förklara vad man känner. Eller ibland vill man bara känna. Och då är Tankar under vita lakan ett väldigt bra boktips.

Man behöver inte skriva den där romanen och sälja den i hundra tusentals för att få kalla sig författare. Ibland är det ord man får ner i en dagbok när man sitter i sängen sent in på kvällen som är större än en själv. Jag vet att Emily en gång sa att “tänk om nån annan redan har skrivit det jag har skrivit i min bok?” och då tänkte jag att det kanske är därför den är så stark. För att hon har lyckats fånga känslor och tankar alla har och sätta ihop dem till en diktsamling som förmedlar känslor på över 100 sidor.

Det är väldigt coolt att ha en kompis som är publicerad författare vid 23, men det är ännu coolare att ha en vän som har den talangen med pennan och som ibland kan sätta ord på mina känslor när jag själv inte kan. 

 

Boken släpps 14 januari

Vill du höra mer om boken? Håll koll på USR podden “Sällskapsresan- Codependent och lite till” med Emily och Wilma som snart publicerar ett avsnitt där Emily själv pratar om boken!

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Thea Fahlberg
stationschef@umeastudentradio.se