Klimatstrejk på Campus
Omkring 100 studenter och klimataktivister samlades idag vid trappan utanför förvaltningshuset vid Umeå universitet för att demonstrera för miljön.
september 27, 2019

Klimatstrejk på Campus

Omkring 100 studenter och klimataktivister samlades idag vid trappan utanför förvaltningshuset för att demonstrera för miljön.

– Om det här inte kan leda till konkreta förändringar, då är det politiken som gör fel, säger Fredrik Älvhult vid Umeå studentkår.

Solen värmde på Campus när Klimatstudenterna Umeå och Umeå studentkår vid lunchtid gemensamt arrangerade en klimatstrejk i närheten av förvaltningshuset. Ett hundratal människor samlades för att visa sitt missnöje och ta del av det sedvanliga gratiskaffet.

Demonstrationen som pågick i en dryg halvtimme arrangerades i samband med att den globala klimatstrejken Global Week For Future som samtidigt pågick på Rådhustorget i centrala Umeå.

– Alla studenter kanske inte har möjlighet att ta sig till den stora manifestationen vid statshuset, särskilt såhär i tentaperioder. Därför ville vi ordna något eget på universitetet, säger Fredrik Älvdahl vid Umeå studentkår.

Han är den som varit drivande från kåren och tillsammans med Klimatstudenterna planerat evenemanget.

– Det är viktigt att komma bort från styrelserummen och göra aktiviteter som faktiskt bidrar i rätt riktning. Där har vi som kår ett ansvar att hjälpa engagerade studenter till handling och även kunna driva på universitetsledningen att våga fatta beslut om förändring.

Fredrik Älvdahl hoppas att klimatmanifestationerna, både på lokal och global nivå, blir mer än bara ventiler för frustration.

– Att sitta och klimatstrejka är inte själva handlingen, utan det är en handling som ska leda till konkreta förändringar och politiska beslut. Att bara erkänna ett problem utan att ställa om är inte att lösa problemet. Det är politiken som måste måste fatta de ekonomiska besluten som krävs, säger han.

Han hoppas också att dagens evenemang kan väcka uppmärksamhet och få fler studenter att engagera sig i miljöfrågor.

– Jag tror det kommer vara väldigt mycket folk i stan, men här har man ingen aning. Det är svårt att komma ifrån att folk har tentor, men man kan alltid vara störst nästa vecka. Klimatet tar ju inte semester.

Nästa fredag arrangerar Fridays for Future en demonstration i samband med EU Arctic forum i Aula Nordica.

Ulrika Karlsson från Klimatstudenterna var en av talarna under klimatstrejken på Umeå universitet den 27 september 2019. Foto: Joakim Nyberg

© Umeå studentradio 2018

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Max Emanuelsson
stationschef@umeastudentradio.se