En unik förmåga att underhålla
En unik förmåga att underhålla- Recension och intervju med Marianne Mörck
september 21, 2021

En unik förmåga att underhålla

Skådespelerskan Marianne Mörck, 72, är aktuell med både bok och en turné med Riksteaterns uppsättning av Fredrik Backmans roman “Britt-Marie var här”. Lördagen den 18 september spelade hon i centrumhuset i Robertsfors, ungefär 6 mil norr om Umeå.
– Att åka på turné med riks (Riksteatern) är helt fantastiskt. För några dagar sen var jag i Luleå och idag i Robertsfors, säger Marianne Mörck.

 

Med fyra plaststolar, en plattform av grus och en fotboll levererar Marianne Mörck underhållning i världsklass.  Foto: Nicklas Dahlgren

Publicerad: 2021-09-21

Den 72 åriga skådespelerskan åker för första gången i sitt liv på turné helt ensam.  Britt-Marie var här är en roman skriven av Fredrik Backman, han är även känd för andra böcker som exempelvis En man som heter Ove.

 

Recension – 4 / 5

Den 2 timmar långa föreställningen tråkar aldrig ut publiken. Mariannes förmåga att spela 18 olika roller är lika mycket fascinerande som underhållande. Regissören Eva Dahlman har lyckats skapa en fängslande känsla där man som åskådare sugs in i Britt-Maries värld. 

 

Med hjälp av fyra vita plaststolar, en fotboll och en plattform fylld av grus kan man enkelt se allt som saknas, om man saknar fantasi. Dessutom vägleder Marianne publiken genom att byta dialekt och ton på rösten när nya karaktärer presenteras. 

 

För att sammanfatta allt – detta är en föreställning värd att se. Kulturen börjar vakna till liv efter pandemin och det märks på publiken att den varit saknad.

 

Foto: John Gripenholm/Riksteatern

Intervju med Marianne Mörck

Marianne Mörck är en av Sveriges kändaste skådespelerskor. 2019 satt hon som julvärd på SVT och blev därmed erkänd som folkkär. Hennes medverkande fick jublande recensioner från kritiker. Hon har även synts till i tv serier som “Bonusfamiljen” och “Sjölyckan”. Men till skillnad från andra kulturutövare har Mörck kunnat arbeta ändå.

– Jag har varit på scen och filmat och varit ute i andra sammanhang så jag har inte varit helt lamslagen. Men det är jätteroligt att komma igång igen och spela för publik, säger Marianne Mörck.


Många kulturarbetare har drabbats hårt ekonomiskt av pandemin, men Mörck är ett undantag.
– Nu är jag pensionär så jag har en pension som jag klarat mig på. Men det har varit skönt med en vilopaus så man slipper skämmas över att man inte jobbar, säger hon. 

 

Skådespelerskan har besökt Umeå många gånger, men enbart för att arbeta.

– I Umeå åker man oftast från flygplatsen till studion där det spelas in program. Jag hoppas kunna besöka staden någon gång utanför jobbet, säger Marianne Mörck.

Efter besöket i Robertsfors får hon tre dagars ledighet innan nästa föreställning äger rum i Nordmaling. Trots att hon står alldeles ensam på scen i två timmar är hon inte nervös över att tackla publiken.
– Det är fantastiskt roligt. Det är mycket, man har ögon och öron överallt. Ens tankar ska stämma överens med stegen och replikerna så att allt sitter, säger hon. 

 

Hemmakär är ett ord som Marianne brukar beskriva sig själv med. Trots det var hon tvungen att klippa det bandet och ta sig ut i Sverige.

– Jag var bara tvungen att klippa det och så har jag personer hemma som ser till huset och min katt. Det funkar trots min hemlängtan, säger Mörck.

 

© Umeå studentradio 2020

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Vilma Wikström
stationschef@umeastudentradio.se