En era är över
mars 15, 2022

En era är över

I två års tid har vi levt med restriktioner, pressträffar och ett sanslöst mediebrus med rapporteringar om coronavirusets framfart.

Nu är snart Covid-19 inte klassat som ett samhällsfarligt virus längre. FHM slutar med sina pressträffar. Anders Tegnell, ansiktet utåt för pandemin och Sveriges kanske mest omskrivna person de senaste två åren, slutar som statsepidemiolog. Pandemicirkeln sluts. Vi kom ut på andra sidan. What doesn’t kill you makes you stronger. Vi får iallafall hoppas på det.

Publicerad: 2022-03-15

Nu får man väl ändå snart säga att pandemin är över? Ett liv utan restriktioner börjar vi vana snarare än undantag för de flesta. ”Håll avstånd”-skyltarna börjar sakta, men säkert, försvinna från matbutiker, restauranger och köpcenter. Vi dansar oss genom natten på trånga nattklubbar. Vi kramas, pussas och umgås med våra äldre igen. Livet, så som det är menat att vi ska leva det, gryr. 

Är det för bra för att vara sant? Jag tror inte det. Det finns många saker som tyder på att pandemin börjar närma sig sitt slut. En av dem är att nya virus tenderar att bli mildare med tiden. När omikron florerade och smittspridningen var som högst låg det avsevärt mindre folk på IVA än vad det gjorde under våg ett och två. Att 80% av befolkningen vaccinerade sig hade naturligtvis stor betydelse för detta, men omikrons mildhet var allmänt erkänd. Där har vi kvittot på det. Nu låter jag som en killgissande hobbyepidemiolog, men jag misstänker att när nya mutationer träder fram kommer de vara lika milda, om inte mildare än omikron. Listan kan göras lång med alla faktorer som indikerar på att covid-19 är påväg att bli en vanlig säsongsinfluensa, och jag ska inte tråka ur er med dem. Men jag har en egen, lite mer intressant teori:

Anders Tegnell, vår numera före detta statsepidemiolog, jobbade sin sista dag som statsepidemiolog i fredags. Visst, han fick ett toppjobb på WHO, men tror ni verkligen han hade haft hjärta att lämna FHM om minsta misstanke om en ny, dödlig variant var på tapeten? Tror ni han hade haft hjärta att lämna om våg fyra, fem, sex, (hur många vågor var det egentligen?) var på gång? Det tror inte jag. Jag tror Anders Tegnell har samma mindset som en sjökapten. Sjunker skeppet, sjunker jag med skiten. Och jag är helt övertygad om att den gode Tegnell bara tänker en sak just nu: My work here is done. 

Fan, vad jag älskar Anders Tegnell ändå. Från dag ett har han varit informativ, rak och rationell. Inga konstigheter. I sitt sommarprat berättade Anders att i princip hela EU hade samma strategi vid en förmodad pandemi: inga lockdowns, satsa på flockimmunitet och låt befolkningen tillämpa eget ansvar när det gäller att hålla avstånd och social distansering. 

Sen kom pandemin. Hela Europa, om inte världen, stängde ner. Utom ett land. Ett land som hade en enkel man från Vreta Kloster som ansvarig i detta omtumlande världsläge. En man med bleka pikéer och chinos från Dressman. En man med en sanslös förmåga att omedvetet bejaka ett kändisskap med tillhörande sexsymbol-stämpel, och ett oerhört stort ansvar. En större hysteri i media på så kort tid har få upplevt. Vår landsfader. Du ledde oss igenom skiten, Anders. På många sätt. Det kommer inte förvåna mig om du får en gränd, en gata, en flygplats eller varför inte en nationalarena uppkallad efter dig när du går ur tiden. Nu försvinner du från våra flöden. Nu försvinner du från din (ja, din!) myndighet. Jag tror många kommer sakna dig. Det kommer iallafall jag. Tack för allt, Anders Tegnell. 

 

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Thea Fahlberg
stationschef@umeastudentradio.se