Anorexia kryper ner i åldrarna: ”Jag ville bara dö”
Hos flickor i tioårsåldern ökar sjukdomen anorexia som mest, samtidigt växer vårdköerna. Samhällsideal, sociala medier och att barn växer upp snabbare är några av orsakerna till ett tidigt insjuknande.
december 14, 2021

Anorexia kryper ner i åldrarna: ”Jag ville bara dö”

Hos flickor i tioårsåldern ökar sjukdomen anorexia som mest, samtidigt växer vårdköerna. Samhällsideal, sociala medier och att barn växer upp snabbare är några av orsakerna till ett tidigt insjuknande.

Publicerad: 2021-12-14

Anorexia kryper ner i åldrarna, visar en undersökning från Socialstyrelsen. Det syns i ökningen av antalet patienter i unga åldrar och speciellt drabbade är flickor i tioårsåldern. 

Anorexia är en ätstörning där den sjuka svälter sig själv. Ett tecken på sjukdomen är en drastisk viktnedgång. Av alla psykiatriska diagnoser har anorexia den högsta dödligheten, enligt en medicinsk artikel från Karolinska Institutet (KI) Sjukdomen med många ansikten.  

 

Matilda, 12: “På instagram är alla smala”

I en intervju berättar tolvåriga Matilda att hon var sju år när hon aktivt började jämföra sin kropp med andras och elva när sjukdomen anorexia bröt ut. Matilda menar att sociala medier har varit en stor orsak till hennes insjuknande och att Instagram och TikTok har bidragit. 

– När jag var åtta år fick jag en mobil. Där har jag kollat på videos om ‘What I eat in a day’ där unga tjejer ätit ‘nyttigt’. Jag har sett på TikTok när tjejer visar sin vikt och säger att vi ska följa deras viktnedgångsresa vilket har triggat min sjukdom jättemycket. Även på Instagram är alla smala, säger Matilda. 

Men samhällets normer, hur vuxna talar till barn om träning och rörelse, har varit en större orsak för Matildas insjuknande. Barns stillasittande framför TV, datorer, mobiler och Ipads har ökat, enligt en undersökning från Folkhälsomyndigheten. Detta har resulterat i att grundskolor lägger stor vikt vid att barn och unga ska röra på sig mycket, något som Matilda har uppfattat som ett tvång. 

– Jag tränade för mycket och åt för lite. I samhället ska man inte vara överviktig, vilket de pratar om i skolan, men man pratar inte om hur farligt undervikt kan vara. Vad som händer om man hamnar på andra sidan strecket… När jag var som sjukast ville jag bara dö. Jag fick självmordstankar, säger Matilda. 

 

 

Matilda, 12, på Södersjukhuset i Stockholm.
Långa vårdköer

Matilda var elva år gammal när hon blev sjuk i anorexia och vägen till hjälp var lång.

– När jag kom till heldygnsvården efter ett halvårs kötid och efter att ha blivit akut inlagd tre gånger var jag i så dåligt skick att läkaren behövde ta blodprov varje dag. Vissa organ höll på att ge vika och EKG visade att hjärtat tog stryk, berättar Matilda.

Långa vårdköer har länge varit ett problem. År 2017 kom regeringen med ett förslag om tillgängligare vård. I januari 2019 gick lagförslaget igenom. Förslaget innebär en effektivare vård, där patienten inom tre dagar ska få en medicinsk bedömning anpassat efter patientens behov.

© Umeå studentradio 2020

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Thea Fahlberg
stationschef@umeastudentradio.se