Veronica Maggio förtrollade publiken

Veronica Maggio förtrollade publiken

Vem: Veronica Maggio
Var: Idunteatern
Betyg: 4/5

Umeå studentradios Isak Lysfoss Gunnerfeldt var på plats när Veronica Maggio spelade inför en utsåld publik på Idun under lördagskvällen.

Alina Devecerski agerar förband till Veronica Maggio och går på scenen klockan åtta. Hon studsar fram och tillbaka på scenen medan hon dansar och tittar på publiken, som om hon verkligen sjunger till oss och inte för oss. Hon får verkligen igång publiken som har stått och väntat utan i kylan ett bra tag. Jag svär är en av de låtarna som Alina och hennes band visar mest entusiasm på. Under konsertens gång spelar hon främst nya låtar från hennes album Gnista + Gas: Armé är en låt i vilken hon verkligen får igång publiken att sjunga med i. Alina avslutar starkt med en uppvärmd publik och den populära låten Flytta på dig. Man hör folk skrika “det är ju den här låten!”, och börjar hoppa med till resten av publikhavet.

veronica-maggio-2

Mellanrummet mellan Alina och Veronica Maggio känns lite väl långt; all den energi som Alina byggt upp har försvunnit ur publiken. Allt eftersom tiden närmar sig att Veronica ska gå på scen, fylls det på med ännu mer personer i publiken. Det börjar nu höras klappningar och rop i delar av publiken, vilket går ihop tillslut i att hela publiken försöker heja in Veronica. Det var alltså inte som jag trott: att energin var borta. Tvärtom så har nog den lilla väntan bara byggt upp hypen! Veronica Maggio med band går upp på scen och publiken blir alldeles till sig.

Veronica Maggio förtrollade publiken

Veronica Maggio vann 2013 ”Årets pop” på Grammis-galan och ”Årets artist” på P3 Guld.

Maggio har kort och kärnfullt mellansnack där hon ibland pratar lite kort om låten. Hon förtrollar publiken när hon tittar på oss och jag ser folk runtom mig vars leenden sträcker sig ända upp till öronsnibbarna. En fantastisk känsla att det är så mycket folk kring en som är glada och verkligen ser framemot varje låt. Och man märker att publiken är hängiven musiken och verkligen inte vill missa den för allt i världen när, främst den yngre publiken inte tar fram sina mobiltelefoner och ska filma och fota alltför mycket. Det är främst händer, och inte telefoner, som är i luften. Åldrarna i publiken varierar kraftigt: Det är äldre föräldrar och mor- och farföräldrar som har med sina barn och barnbarn, det är folk i alla åldrar.

Det är inte alltför många gamla låtar som hon spelar, det är främst från den senaste plattan Handen i fickan fast jag bryr mig som står för låtarna. Hela Huset, Hädanefter och Sergels Torg är de låtar som får mest respons från publiken i form av skrik, allsång, hopp och dans. Men störst reaktion från publiken blir det ändå när hon spelar de äldre låtarna Måndagsbarn och 17 år.

”Jag kommer” leder till ett hoppkaos (i positiv bemärkelse såklart) i publiken.

Veronica presenterar en ny låt, vilken hon fick idén från en potentiell tatuering som hon är glad över att hon inte gjorde; Storma tills vi dör. En mäktig ballad där musik och sång byggs upp under låtens gång. Hon avslutar konserten med låtarna Snälla bli min, där publiken mer än gärna sjunger med, och Jag kommer, vilket leder till ett hoppkaos (i positiv bemärkelse såklart) i publiken. Helhetsintrycket är helt enkelt att jag gärna går på en till konsert där Maggio spelar!

Text och bild: Isak Lysfoss Gunnerfeldt