Medsnack.

En podcast om högt och lågt inom sjukvård av medicinstudenterna Felix, Jessica och Linus som inte riktigt har koll på läget. Genom konversationer med gäster från olika brancher inom sjukvården försöker de navigera mörkret och skapa en inblick för sig själva men även för er som lyssnar.
Felix Binnermark, Jessica Dahlsten & Linus Nyqvist

Pilot

Hur kom podden till liv, vilka sitter bakom mickarna och vem är egentligen host? Få alla svar i första avsnittet av Medsnack.
Avsnitt 1

1.0 Täck eller termobyxor 

Heter det täck eller termobyxor, vad händer om man svimmar på operation och varför läxar Jessica upp de vilsna sörmlänningarna?

Avsnitt 2

2.0 Gäst: Anders Hofer – Universitetslektor vid Umeå Universitet

I detta avsnitt har vi universitetslektor Anders Hofer på besök! Vad springer Anders milen på? Vilket är hans roligaste minne från mottagningen? Och hur fungerade superprogrammet som skulle övervaka zoom-tentorna? Allt detta i Medsnacks andra avsnitt!

Avsnitt 3

3.0 Somna över zoom!

I detta avsnitt har vi universitetslektor Anders Hofer på besök! Vad springer Anders milen på? Vilket är hans roligaste minne från mottagningen? Och hur fungerade superprogrammet som skulle övervaka zoom-tentorna? Allt detta i Medsnacks andra avsnitt!

Avsnitt 4

4.0 Gäst: Ambulansen

I detta avsnitt träffar vi Tommy och Kicki från ambulansen i Umeå som berättar hur det är att jobba på ambulansen. Vad gör man när det värsta hänt? Hur går man själv vidare? Vad är det bästa me ambulansen? Hur fort får man köra med ambulansen?
Avsnitt 5

5.0 Bonus: Ambulansen- Terrordådet på drottninggatan

Här kommer bonusavsnittet till veckans avsnitt med ambulansen. Våra hjältar råkade befinna sig mitt på drottninggatan under terrordådet i Stockholm den 7de april 2017. Häng med på dagens avsnitt där vi diskuterar vad det var som hände och hur de hanterade situationen. I avsnittet rundar vi även av mötet med ambulansen genom att Tommy möter Felix i ”Vem kan slå Binnermark?”. Vi tipsar även om en julklapp som nån av er kommer kunna vinna.
Avsnitt 6

6.0 Julavsnitt!

Klarar du 10-poängarn i Medsnacks medicinska ”På spåret”-quiz? Varför är Felix med i anti-tofflor rörelsen? & vad tycker vi om att vara student på STD-mottagning? Dessutom en massa jul-relaterade diskussioner & vi avslöjar också vad som lottas ut i vår utlottning till helgen! Avslutningsvis har dessutom lektorerna Kristina Lejon, Sun Nyunt Wai & Pontus Karling från Umeå universitet, julhälsningar till Medsnacks lyssnare! God jul & gott nytt år på er!
Avsnitt 7

7.0 Charlie Magnusson – Att genomgå en könskorrigering

I veckans avsnitt träffar vi den livsglade Charlie Magnusson! Charlie är nyexad sjuksköterska i Umeå som har jobbat både på akuten och ambulansen. Han berättar om sitt liv inom akutsjukvård, vad som fick honom att vilja jobba med sjukvård och även sin resa från att födas i fel kropp till att äntligen få vara sig själv efter en könskorrigering. Med massor av humor delar Charlie med sig av sina livserfarenheter och insikten om vad som egentligen är viktigt i livet.
Avsnitt 8

8.0 Rattstjälke

Häng med i veckans avsnitt där vi diskuterar era frågor, vad som händer närmaste tiden och dissektion. Jessicas pappa gästspelar också vilket ni absolut inte vill missa!
Avsnitt 9

9.0 Journalgrodor & Prostatapalpationer

Tyvärr kan vi i rådande läge inte erbjuda er något gästavsnitt denna vecka, istället blir det medsnack-trion som diskuterar flitigare än någonsin! Robot-operationer, prostatapalpationer & journalgrodor tas alla upp i veckans avsnitt! Dessutom har vi fått en youtube-kändis i gänget och vi får reda på hur koffeindrickande påverkar våra hjärnor.
Avsnitt 10

10. Sjukhusdirektören & Shaken baby syndrome

Jubileumsavnsitt! Ett härligt tjöt-avsnitt där vi blandar ämnena friskt! Vem är sjukhusdirektören och vad gör hen? Jessica har gjort en egen studie om inkontinens & sen diskuterar vi Shaken baby syndrome och inser hur svårt det är att komma fram till en slutsats. All kärlek! / Felix, Jessica & Linus
Avsnitt 11

11. Gäst: Sky Nikodell – Youtuber & läkarstudent

I detta avsnitt gästas vi av Sky Nikodell, Läkarstudent och Youtuber. Lyssna på när han delar med sig av sin resa. Vad är Sky mest stolt över? Kan man va något annat än kliniskt verksam läkare? Utöver det så pratar vi om poliser, psykiatri och korvstroganoff. Missa inte detta!! Ha det bäst och massa påsk-kärlek till er! // Jessica, Linus och Felix
Avsnitt 12

12. Konsekvenstänk och kaffemaskiner

Ny vecka, nya möjligheter och ett helt nytt snackavsnitt med Jessica, Linus och Felix. Vad har hänt sen senast? Felix berättar om hur han har haft det på sin psykiatriplacering i Gällivare och hur det är att behandla människor som inte vill ha hjälp. Linus delar med sig av tips för att överleva kirurgplaceringen på termin 7 och Jessica presenterar möjliga sommarjobb för läkarstudenter. Varför har kirurger träskor? Vem dricker bara svart kaffe, hur görs en labb på distans och vem utvecklade konsekvenstänk över en natt?
Vi varnar för att självskadebeteende diskuteras kortfattat i avsnittets första 10 minuter. Mer information och hjälp:
Avsnitt 13

13. Prestationsångest. (& lite OSCE-snack)

Varför har man egentligen prestationsångest? Varför är det så lätt att jämföra sig med andra? Och varför fokuserar man endast på det som gått dåligt efter en tenta? Medsnack-gänget hamnar i djupa tankar & troligen den mest öppna och ärliga diskussionen hittills. Dessutom lite OSCE-snack & vi får reda på vem som kör skateboard genom kulverten!
Soliga vårhälsningar!
// Felix, Jessica & Linus
Avsnitt 15

15. Sommaravsnitt

Nu är äntligen tentorna över, solen skiner och Jessica, Linus och Felix förbereder sig inför sommarjobb och semester. I veckans avsnitt hintar vi om spännande gäster och utlottningar senare i sommar som ni inte vill missa. Ta hand om er och njut av ledigheten!
Avsnitt 16

16. Gäst: Marie Inhammar från Läkare Utan Gränser

Bästa lyssnare, I veckans avsnitt Träffar vi Marie som delar med sig av sina upplevelser från Läkare Utan Gränser. Hon svarar även på frågorna ni skickat in samt berättar varför hon valde att bli pediatriker. Detta vill ni inte missa!!! Ha det bäst och hoppas att ni har en grym sommar // Medsnackgänget
Avsnitt 17

17. Tusen tack & tusen nålar

Gänget är tillbaka! Ny termin och nya ämnen. Pandemin är också påväg att ge med sig, samhället öppnar upp och vi kan ta in fler gäster. Vad har blod med dagens ämne att göra? Varför håller nån av oss på att svimma mitt under sändningen? Häng med på veckans avsnitt där tusen nålar gick åt!!!!
Avsnitt 18

18. Thoraxkirurgen Louise Stark

Thoraxkirurgen Louise Stark gästar oss. Hon arbetar på Norrlands Universitetssjukhus, har hjälpt mänskligheten överleva björnar och är från Sveriges stolthet (Skåne). Missa inte veckans avsnitt med vad vi tror är Sveriges skönaste kirurg. Helt klart den skönaste kirurgen som gästat oss. Ha det super!
Avsnitt 19

19. Wear your heart on your sleeve

Hösten är här och första snön har fallit i Norrland. För att ta er igenom höstmörkret kommer vi i veckans avsnitt försöka komma fram till vem Tomas Olsson är. Hur svårt är det att dödförklara någon, kan en bli känslomässigt avtrubbad och vad tycker Jodel om läkare? Missa inte detta!

© Umeå studentradio 2020

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Vilma Wikström
stationschef@umeastudentradio.se