Nasdaq etablerar sig i Umeå: “Vi har konstant behov av teknisk kompetens”
Världsledande finans- och teknikföretaget Nasdaq etablerar sig i Umeå och hoppas på ett nära samarbete med universitetet, för att nå kunskapen om framtidens teknologi. – Det finns gott om duktiga tekniker som tar examen på Umeå universitet och som passar vår industri, det är ingen tvekan om det, säger Lars Ottersgård, chef för marknadsteknologi på Nasdaq.
april 11, 2019

Nasdaq etablerar sig i Umeå: “Vi har konstant behov av teknisk kompetens”

Världsledande finans- och teknikföretaget Nasdaq etablerar sig i Umeå och hoppas på ett nära samarbete med universitetet, för att nå kunskapen om framtidens teknologi.

– Det finns gott om duktiga tekniker som tar examen på Umeå universitet och som passar vår industri, det är ingen tvekan om det, säger Lars Ottersgård, chef för marknadsteknologi på Nasdaq.

Nasdaq förknippas för de allra flesta med aktiebörsen i New York, som är världens näst största. Över 3900 företag är listade på Nasdaq-börsen och där handlas aktier i stora spelare som Facebook, Amazon, Apple och Alphabet (Google). Finansbolagets verksamhet sträcker sig över hela världen och de driver exempelvis Stockholmsbörsen.

Men när Umeå Studentradio träffar avdelningschefen Lars Ottersgård, berättar han att de vill ändra den rådande uppfattningen om vad Nasdaq är.

– Även om aktiebörsen driver oss väldigt mycket är det en liten del av vad vi gör. Vi vill att gemene man ska se oss som ett teknikföretag.

– Vi exporterar teknologi för 3,2 miljarder svenska kronor, från Sverige till hela världen, vilket inte är så allmänt känt, säger Lars Ottersgård

Etableringen kommer till följd av att Nasdaq förvärvade det svenska teknikföretaget Cinnober, som har kontor i Umeå, strax efter årsskiftet. Lars Ottersgård beskriver det som ett “oerhört strategiskt förvärv” eftersom de får tillgång till kompletterande teknologi och kompetent personal samtidigt som Nasdaq kan etablera sig i ytterligare en universitetsstad, Umeå.

– Det var en av sakerna som gjorde Cinnober intressant. Vi har sagt att vi skulle vilja bredda våra universitetssamarbeten i Sverige.

Nasdaq samarbetar i dag med sexton universitet världen över, exempelvis ansedda Massachusetts Institute of Technology (MIT) i USA och Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) i Sverige. I ett potentiellt samarbete med Umeå universitet ser Nasdaq en möjlighet att påverka kursplaner och vilka utbildningar som erbjuds för att kunna möta näringslivets behov, samt att finansiera forskningsprojekt inom områden som är intressanta för företaget.

Lars Ottersgård säger också att de kan bidra med praktikplatser, bistå vid examensarbeten och att bli en attraktiv arbetsgivare i staden.  

– Universitetet ska naturligtvis inte påverkas av näringslivet för mycket men jag tror att det är bra att ha ett samarbete. Vi har konstant behov av teknisk kompetens och nya ideer och tankar, unga människor med teknisk utbildning är jätteintressant för oss.

Det är främst IT-utbildningar som är intressanta för Nasdaq, i synnerhet när det kommer till programvaruutveckling, molntjänster (cloud computing) och artificiell intelligens (AI).

– Om man också kan finansiell kunskap så underlättar det att komma in i den här världen men det är inget måste. Men kombinationen IT och att förstå finansiella marknader och strukturer är jättebra, lägger Ottersgård till.

Artificiell intelligens är program som ska efterlikna människors beteende och tänkande. Nasdaq bygger AI-tjänster som kan övervaka marknaden och uppmärksamma analytiker på betenden som tyder på manipulation. Molntjänster används i sin tur för att lagra data över internet i stället för att använda fysiska hårddiskar och eftersom Nasdaq behöver spara uppgifter om alla transaktioner som sker på börsen har molnet blivit ett viktigt verktyg.

Och passande nog är forskningsgruppen på Institutionen för datavetenskap vid Umeå universitet internationellt erkända för sin forskning om molnlösningar och det nyligen förvärvade Cinnober har genom dotterbolaget Minium gjort sig kända för sin molnteknik.

– Jag vet att det finns gott om molnkompetens här. Umeå-kontoret har växt från 34 anställda till 97, varav nio interns (praktikplatser) de senaste åren. Det är väldigt många duktiga utvecklare som kommer från universitetet och som har bevisat sin förmåga under många år, kommenterar Ottersgård.

På frågan om en global aktör som Nasdaq kan störa tillväxten i sådan lokal arbetsgivare när de tar över företaget, svarar Lars Ottersgård att han bara ser möjligheter.

– Den avdelning jag ansvarar för (marknadsteknologi) har ett antal utvecklingscenter, det största ligger i Stockholm, det näst största i Sydney och det tredje största kommer ligga här i Umeå.

– Vi kommer in med oerhört mycket mer affärsmöjligheter och kunder som förhoppningsvis kommer ge mycket mer jobb till det här teamet och betyda att vi måste ha mer folk här.

© Umeå studentradio 2018

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Max Emanuelsson
stationschef@umeastudentradio.se