Fettisdagen – en skiftande tradition
Får man äta semlor året om, eller endast under en specifik dag? I dag må vara fettisdagen, men semmelförsäljningen på campus har pågått i flera månader. – Det är väl inte så himla noga, säger Susanne Larsson på Café Humlan.
mars 5, 2019

Fettisdagen – en skiftande tradition

Får man äta semlor året om, eller endast under en specifik dag? I dag må vara fettisdagen, men semmelförsäljningen på campus har pågått i flera månader.

– Det är väl inte så himla noga, säger Susanne Larsson på Café Humlan.

Att få äta ett bakverk mitt i veckan är en tradition som många svenskar ställer sig bakom. Den gamla kristna traditionen som säger att en 47 dagar lång fasta skall efterfölja fettisdagen verkar gå de flesta förbi.

Enligt branschorganisationen Sveriges bagare och konditorers uppskattning så äts det ungefär 40 miljoner semlor per år i Sverige. Det betyder att svensken köper i genomsnitt fyra till fem semlor per person, per år.

– Även om semlan är menad att ätas på fettisdagen så börjar bagerier att sälja semlor tidigare, ibland redan efter nyår. Det är ett väldigt folkkärt bakverk och bagerierna vet om det, berättar Martin Lundell, VD på Sveriges bagare och konditorer.

I ett kristet sekulärt samhälle som Sverige är så följs inte fastlagen till punkt och pricka, men under själva fettisdagen äter ändå ungefär hälften av Sveriges befolkning en semla, enligt Lundell.

– Jag skulle uppskatta att det säljs cirka sex miljoner semlor på själva fettisdagen. På många sätt är semlan bageribranschens livboj, fortsätter han.

‘’Jag jobbar helst med traditioner’’

Bengt Edqvist är talesperson på den Svenska semleakademin och är väl medveten om att det fuskas både före och efter fettisdagen. För honom så är det fettisdagen som gäller, när jag frågar vad han tycker om det folkliga ‘’fusket’’.

– Jag vill helst inte kommentera det, jag jobbar helst med traditioner och äter helst semlan under utsatt tid. Traditionen för semlan sitter djupt.

Enligt Edqvist finns det ett bageri på Öland som säljer semlor i november för att fira skördefesten, där semlan används för att fira skörden och göra vardagen lite mer lyxig.

– Det är ett bakverk som många associerar med lyx. Även om jag har tydliga riktlinjer för hur och när en semla ska ätas så har andra egna traditioner.

‘’Det är väl inte så himla noga’’

Susanne Larsson äger Café Humlan beläget mitt på Umeå Universitets campus. Cafe Humlan är en av de caféer som erbjudit semlor sen ett par månader tillbaka, och Larsson gör det för att möta efterfrågan bland studenter.

– Redan i början av december börjar vi att sälja saffranssemlor, och de vanliga hederliga semlorna trillade in i slutet av oktober. Många frågar om semlor under hösten och då tar vi in dem.

 

 

 

Susanne Larsson har sålt semlor hela hösten. Foto: Erik Sedin

Hon fortsätter:

– Det är väl inte så himla noga. Jag vet att folk vill ha semlor tidigt och därför säljer jag dem. Det borde inte finnas en specifik dag för när man får äta en semla eller inte. Om folk vill fira att det är fredag med en semla ska de väl få göra det.

Så påverkar semlan din kropp

Enligt livsmedelsverkets beräkningar så innehåller en normalstor semla ungefär 400 kalorier. Cecilia Olsson och Ewa-Carin Sehlstedt är universitetslektorer på institutionen för kostvetenskap på Umeå Universitet, och menar att kaloriintaget är den enda riktiga faran.

– Semlor kan riskera att orsaka överviktighet om den överkonsumeras, som med vad som helst egentligen. Håller du dig till ditt rekommenderade energiintag ser jag inget farligt med semlan, berättar Sehlstedt.

– Ofta finns det ju myter om olika maträtter, där semlan ofta kan beskrivas som en ‘’kaloribomb’’ eller ‘’fetsmäll’’. Den är inte så farlig så länge du äter den med måtta. Vetemjöl och mandlar (från mandelmassan) innehåller bra näring, fortsätter Olsson.

Om jag inte åt något annat än semlor resten av mitt liv då?

– Oj, det blir väldigt presumtivt. Du skulle såklart få näringsbrist i form av protein, kostfibrer, grönsaker och speciellt d-vitamin. Efter ett par år skulle du nog få benskörhet, men du skulle nog kunna leva ett okej liv ett tag iallafall, skrattar Sehlstedt fram.

 

© Umeå studentradio 2018

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Max Emanuelsson
stationschef@umeastudentradio.se