Att välja den rätta
Antagningen till universitet och högskolor stänger den 15:e April. Är det bara jag som inte har valt än?
april 4, 2021

Att välja den rätta

Antagningen till universitet och högskolor stänger den 15:e April. Är det bara jag som inte har valt än?

 

Publicerad: 2021-04-04

Det är bekvämt att skjuta upp ett beslut för att istället fokusera på nuet och göra det som faller en i smaken från morgon till kväll, utan oro för vad som komma skall. Inte för att det är något olycksbådande eller riskfyllt att tänka framåt. Att välja är trots allt en möjlighet att göra det som passar och leder till ett framtida yrke i ens egna smak, vilket vi i Sverige är bortskämda med. Men hur ska en tänka? 

 

Det finns alltid statistik som visar var pengar finns och vilka yrken som ger störst chans för arbete, men när det kommer till kritan, kommer vi verkligen uppskatta det säkra valet istället för att gå på egna intressen? Det finns också de yrken som alltid speglas som prestigefulla; om du blir antagen till utbildning blir du direkt satt på en pedistal. Får ‘WOW’ rop och uppskattning från familj och vänner. Läkare, jurist, psykolog och civilekonom är de yrken jag främst tänker på. Själv har jag aldrig funderat på dem. Eller, jo funderat har alla men magkänslan säger starkt ifrån. Det är yrken som är för akademiska för min smak, där stressen antagligen blir högre än den jag hade sista året på gymnasiet. Något jag mycket gärna håller mig ifrån 😉

 

Det blir allt vanligare att arbeta inom mediebranschen och skapa eget företag. Saker som till synes är lockande men om en yttrar det för nära och kära hör en sällan ett ‘WOW’ rop. Snarare ett frågande ansiktsuttryck och en oförstående nyans som tycker att ”det finns andra yrken där du FAKTISKT kan få jobb”. Beroende på vad du är ute efter, tror jag att det ytliga och kapitalistiska perspektivet inte ska ha så stor påverkan på val av yrke som det i många fall har. Det gäller att studera och göra det som är kul, så inte första tanken varje morgon blir på ledighet eller i värsta fall, pensionen. Är det kul, kommer du arbeta hårt och vara genuint intresserad av att utveckla din kunskap inom ämnet. På så sätt, oavsett vad du är ute efter, med vissa undantag, kommer du klättra i yrket och nå dit du vill. Den här beskrivningen snuddar på Law of Attraction, vilket innebär att du drar till dig likasinnade personer och händelser eller saker du tänker på. Enligt den här lagen är det alltså möjligt att du är producent till en Disneyfilm om 10 år, om du tänker tanken ofta med en positiv inställning. Är inställningen negativ, ja, då drar du till dig det negativa resultatet. Jag tror faktiskt det ligger något i den här lagen, trots att den låter lite för bra för att vara sann. 

 

 

För att gå något djupare, (inte för att vi måste, men vi kör ändå), finns ett japanskt koncept som heter Ikigai, vilket hjälper dig att välja ditt ‘kall’ i livet, att hitta din passion för att känna att livet är fullbordat. Jag vet folk som tagit denna princip i beaktande vid val av studier, så tänkte nämna det nu eftersom jag tycker det är värt att reflektera över. Du hittar ditt Ikigai genom att fundera över; vad du älskar, vad världen behöver, vad du kan få betalt för och vad du är bra på. Där dessa fyra aspekter tangerar, hittar du ditt Ikigai.

 

Kanske är det något djupt att fundera över livets meningen när man väljer utbildning, speciellt om man (ex jag) inte tror på en medfödd essens. Jag vill understryka att alla yrken behövs, att det antagligen hade blivit katastrof och fullständig anarki om alla började med content creation eller blev influencers. Det jag vill ha sagt är, våga gå utanför boxen. Våga fundera på yrken utöver de ’prestigefulla’ och våga fundera över de fyra frågorna enligt Ikigai. Ansökan till universitet och högskolor stänger den 15:e april. Tror inte bara att det kommer vara jag som väljer sista dagen klockan 23.59.

© Umeå studentradio 2020

Adress

Samhällsvetarhuset S107
Umeå universitet
Box 7652 Umeå

Ansvarig utgivare

Vilma Wikström
stationschef@umeastudentradio.se