Foto: Morgan Norman

Vem: Kodjo Akolor
Var: Sagateatern
Betyg: 3.5/5

Sagateatern var fullsatt när stjärnkomikern Kodjo Akolor kom till Umeå med sin nya stand-up ”Brott mot jantelagen”. 33-åringen bjöd på en härlig föreställning med många skratt och även en del tankeställare.

Kodjo Akolor på Sagateatern

Man kom direkt in i stämningen med den duktiga Dj:n som spelade hiphop musik medan lokalen fylldes. Efter uppskattningsvis tio minuter kommer en speedad Kodjo inspringandes på scen. Han börjar med att be publiken att vänta med att ta kort, ”Jag kan göra ett par poser, så jag slipper se mig själv ful på Instagram”. Vilket framkallade applåder och massvis med härliga skratt.

När skratten lagts sig, så ber han ljussektionen att tända upp teatern. Han sveper blicken över publiken, och frågar tillslut: ”Är det någon under arton i publiken?”. Jag tänker direkt på hans grova sexskämt och börjar genast skratta. Efter ett tag hör jag en mamma sittandes bakom mig, ”Ja, här har vi två tioåringar” det efterföljs av en annan röst ”här har vi en fjortonåring”. En stor flod av besvikelse sköljer över mig och mina förväntningar sjunker rakt ner i det svarta golvet. Men då skrattar bara Kodjo och ber om ursäkt i förväg till pojkarna och deras föräldrar. Skratten haglar och jag kan bara föreställa mig hur lång tid det kommer ta för pojkarna att finna sig bekväma i att se sina föräldrar i ögonen igen.Föreställningen fortsätter med en berättelse om en helt vanlig kille som lyckats gå sin egen väg. Han förklarar att ibland måste man sluta bry sig om allt tvivel från omgivningen som automatiskt kommer när man väljer en alternativ väg i samhället. Det är en väldigt inspirerande berättelse som bjuder på en hel del tankeställare och ännu mer skratt.

Publiken jublar och Kodjo utlyser en röstning mellan snusk och hans gamla show som handlar om i-lands problem.

Mitt under föreställningen när den 33-åriga komikern försöker imitera Neil Armstrong, kan han inte längre hålla sig för skratt. Hela publiken följer efter och delar ett härligt garv i någon minut. Det var ett härligt sätt att interagera med publiken. Jag kände mig som en del av föreställningen. Det blev bara bättre när han frågade vad de två tioåringarnas namn var och sedan sa ”förlåt Frans och Hugo!” varje gång han drog ett grovt skämt. Efter en timme så tackade han publiken för att de kommit till föreställningen, och återvänder bakom kulisserna. Jag var inte riktigt nöjd. Jag ville ha mer, mer skratt. Efter trettio sekunder återvänder han, tar micken och säger åt Dj:n att stänga av musiken. ”Vill ni stanna en stund till, jag kan köra lite av mitt gamla material!”. Publiken jublar och Kodjo utlyser en röstning mellan snusk och hans gamla show som handlar om i-lands problem.

Efter en omröstning så blev resultatet tjugo minuter snusk, där han bland annat lärde ut hur man tillfredsställer kvinnor på bästa sätt. Med regelbundna återkopplingar till de två tioåringarna Frans och Hugo, mellan alla fräckisar så blir det en underbar tilläggs show. Kvällen slutar med att Kodjo springer upp på tionde raden och kramar om Frans och Hugo sedan tillbaka ner på scen för att ta en selfie med publiken. Han bugar och försvinner bakom kulisserna.
Jag är väldigt nöjd med showen, Kodjo bjuder på sig själv. Man får vad man förväntar sig av stjärnkomikern, han kan inte bara leda Musikhjälpen, han kan även bjuda på en åttio minuters skrattfest.

Text: 

Jesper Nilsson