Text: Joel Grann
Foto: Mathilda Ovesson
Datum: 19 december 2013
Plats: Idunteatern, Umeå Folkets Hus

Han är en av Sveriges mest kritikerrosade artister som slog igenom 2000 med albumet Känn ingen sorg för mig Göteborg. I år släppte han sitt sjunde album Det kommer aldrig vara över för mig. Ett album som stått högt på de svenska listorna och har fått toppbetyg i medier.
Kön utanför folkets hus var otroligt lång och man såg gäng av campande fans som bråkar längst om vilka som var där först.

Det var med nöje som jag satte mig i nyrenoverade Idun i väntan på att bli sparkad i magen av en av Sveriges största artister. En man, en myt, en Håkan Hellström. En adrenalinkick från Göteborg som spelar en konsert i Umeå dagarna inför jul, så vad skulle jag förvänta mig? Kommer han att vara lika storslagen som första gången jag såg honom på Arvikafestivalen 2008? Vilken låt kommer han öppna med? Många frågor, men jag kan säga att jag inte hade några som helst förväntningar inför konserten, det har jag sällan, för att inte bli besviken. Men det blir svårt att inte förvänta sig någonting storslaget när hundratals ton kött står och skriker, gråter och är lyriska redan femtio minuter innan konserten ska börja.

Av någon anledning får jag lite festivalkänslor. Sen händer det, lamporna riktas mot scenen och skriket svider i öronen. Håkan Hellström kommer ut på scenen med en gitarr. Han öppnar upp med låten Bara Dårar Rusar In. Det som enligt mig är det bästa med Håkan Hellström är hans passion för musik, och det är ingenting han håller tillbaks under denna spelning då han lever sig in i musiken till hundra procent och verkligen visar att han älskar det han håller på med. Hans enorma pepp blev ibland det som sänker denna konsert lite för mig, då han glömmer bort textraderna i Klubbland. Men det glöms snabbt bort när Känn ingen sorg för mig Göteborg rivs igång. Men det var inte bara Håkan som levererade under konserten, bakom honom stod ett riktigt samspelt band som var helt fantastiska. Under låten Valborg låter han publiken sjunga hela första versen, och jag kan lova att hela Idun sjöng med och det var en tårögd Håkan som sjöng vidare.

Publikmassan var enorm, och biljetterna var slutsålda redan dagen de släpptes och inne i lokalen gick vattenflaskorna på varv. Precis som Håkan under konserten så levererade Umeåpubliken stort och känslan i Idun var enorm. Under låten Dom kommer kliva på dig igen skakar Idun av kärlek. Det är svårt att välja en favoritlåt från konserten, men låten Jag vet inte vem jag är men jag vet att jag är din och Ramlar var de låtar som verkligen gav stående ovationer vid sittplatserna. Det finns bara en Håkan Hellström, han är 39 och fortfarande kung över svensk pop. Jag var alldeles lyrisk när jag lämnade Folkets hus och jag kan lova att jag kommer nynna på Kom igen Lena resten av vintern… nana naanaa…