Förmodligen Sveriges mest populära frågesportprogram ångar på i vanlig ordning. Med tittarrekord på över två miljoner drar det inte sällan storpublik framför televisionsapparater runt om i landet.

Kändisar tävlar i samma kupéer som b-kändisar. Vi tittare njuter av att se de beläst och beundransvärda likväl som de kärvt kunniga och kölvattentörstande. Några att imponeras över och tävla emot, andra att känna sig överlägsna bildningsmässigt inför, där vi sitter i våra TV-soffor och glor år efter år.

På Spåret går prime time: fredagar klockan 20.00. It’s public service.

Programmet har sedan starten 1987 haft två programledare och flertalet intellektuella nördar och allvetare bredvid med uppgift att ta såväl oss tittare som de tävlande genom programmets timme av test i allmänbildning.

I år förkroppsligar Kristian Luuk det förstnämnda medan Fredrik Lindström står för expertisen. Två reko snubbar, män och gubbar. Där Luuk sitter har Ingvar Oldsberg tidigare suttit. Där mister Lindström sitter har Lennart ”Hoa-Hoa” Dahlgren, Björn Hellberg och Carl-Jan Granqvist även de innan dess suttit. Skenet kan bedra, men visst finns skymtas en röd tråd i dessa människors tilltalsnamn.

Husbandet leds av Stefan Sporsén. Slå på ettan på fredag och hojta om ni ser någon eller om ni någonsin under tidigare säsonger sett en kvinna i bandet – förutom då vokalisterna som gästar vecka efter vecka.

Allmänbildningsprogrammet nummer ett i svensk television är tveklöst i regi av män. Rimligen anmärkningsvärt. Men inte hör vi någon nämna det.

Förvisso är de tävlande något sånär skilda till kön, men faktum kvarstår, frågorna ställs av män.

Vi kanske tar för givet att frågor i allmänbildning ska ställas av just män. Varför är desto svårare att begripa.

Ingen höjer så mycket som ett finger. I stället ställer vi oss frågande till Kristian Luuks skägg. Är det inte lite väl mycket för oss tittare? Tar det inte fokus från annat?

Vart är vi på väg?

På Spåret är ju underhållande. Det är inte det. Men i en tid då allt från Kalle Anka till musikfestivaler bryts ner i molekyler för ofta kloka genusanalyser undrar en om det inte hade skadat med lite förändringar till nästa säsong.

Eller är vi nöjda så länge Kristian Luuk bara rakar av skiten(?). För visst är det en fråga om skägg?